Nieuws/Financieel
1067893
Financieel

Junks bonds winnen weer aan aantrekkingskracht

Zowel de ECB als Federal Reserve hebben beloofd de rente voorlopig laag te houden en ook het huidige economische klimaat is nog altijd positief voor bedrijfsobligaties. Daardoor winnen junk bonds weer aan aantrekkelijkheid.

Tot juli dit jaar rendeerden wereldwijd high yield obligaties gemiddeld 2,6% tot juli, volgens opgave van Bloomberg. Europese high yield obligaties deden het met bijna 6% beduidend beter. Maar de beleggingscategorie behoorde tot een van de grootste slachtoffers van opmerkingen in juni van Fed-praeses Ben Bernanke dat de Fed het maandelijkse obligatieopkoopprogramma van 85 miljard dollar nog mogelijk dit jaar wil afbouwen en medio 2014 stopzet. In juni trokken geschrokken beleggers volgens gegevens van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan bijna een miljard euro terug uit Europese high yield fondsen, terwijl volgens data van Lipper Amerikaanse fondsen een veer lieten van ruim 9 miljard dollar. Dat verschil komt omdat de Amerikaanse high yield markt groter is dan de Europese.

Hoogrentende obligaties staan echter weer nadrukkelijk in de schijnwerpers. Volgens de analisten van BlackRock is high yield de afgelopen jaren een gewilde beleggingscategorie geweest in het licht van economisch herstel en een laag percentage faillissementen bij high yield bedrijven. BlackRock is ook optimistisch over de periode dat de financiële markten zich voorbereiden op een tijdperk van monetaire verkrapping. ‘Gezien de recente stijging van de rente en aanhoudende economische groei is de categorie aantrekkelijk. Kunnen beleggers rendement verwachten? Wij denken van wel.’

Meer aandeel dan obligatie

High yield obligaties gedragen zich meer als aandelen dan als bedrijfsobligaties van goed geachte kwaliteit (investment grade) en staatsobligaties. De koersen zijn gevoeliger voor faillissementen dan renteveranderingen omdat het schuldpapier wordt uitgegeven door bedrijven met een kredietoordeel variërend van BB+ tot CC. Vanuit oogpunt van spreiding kan dat interessant zijn omdat high yield het vastrentende deel van de portefeuille aanvult met een laag gecorreleerde categorie. Daardoor kunnen  high yield obligaties het risico/rendementprofiel van een portefeuille verbeteren.

Een stijging van de rentes op staatsobligaties, een verslechtering van de fundamentele factoren van bedrijven (die kunnen leiden tot meer faillissementen) en een lagere mate van liquiditeit vormen de voornaamste risico’s voor de beleggingscategorie. Ook kan het rendement flink schommelen. High yield bood in 2009 een spectaculair rendement van 63%, maar een jaar eerder bedroeg het verlies 32%. In de periode 2001 - 2012 kwam het gemiddelde jaarlijkse rendement van de Merrill Lynch European High Yield-benchmark uit op 9,6%, met een volatiliteit van 24%.