Nieuws/Financieel
1067895
Financieel

‘Ook zonder de Fed gaan aandelen boven obligaties’

Voor aandelenbeleggers verandert het vooruitzicht dat de Fed de stimuleringsmaatregelen mogelijk nog dit jaar wil afbouwen niets. Zij moeten nog altijd de voorkeur geven aan aandelen boven obligaties, zegt hoofdstrateeg beleggingen Russ Koesterich van iShares.

Geregeld  schieten de financiële markten in mineur op het vooruitzicht dat de Fed de monetaire verruiming mogelijk verderop in het jaar zal afbouwen. Beleggers raakten bevangen door  de angst dat de wereldeconomie onvoldoende sterk is om de afname van monetaire stimulering op te vangen. Daardoor gingen wereldwijd aandelenbeurzen flink onderuit, die buiten de Verenigde Staten zelfs nog iets harder. Grondstoffenprijzen daalden eveneens, met name die van edelmetalen, en ook obligatiebeleggers dumpten hun stukken.

Ook al laten zowel aandelen als obligaties hun kopje hangen; als beleggers moeten kiezen, blijf dan bij aandelen, stelt hoofdstrateeg Russ Koesterich van iShares. ‘De basisingrediënten voor een opgaande markt voor aandelen zijn nog altijd aanwezig: aandelen zijn redelijk geprijsd, de rente staat laag, inflatie vormt geen bedreiging en balansen van bedrijven zijn gezond. Dat zijn alle redenen om te veronderstellen dat aandelenkoersen op middellange termijn zullen stijgen.’

Rente stijgt

Aandelen staan er als beleggingscategorie ook beter voor dan vastrentende waarden omdat de rente naar verwachting de komende jaren omhoog kruipt, zegt Koesterich, die in zijn prognoses onder andere bijval krijgt van de analisten van de Amerikaanse grootbank Goldman Sachs. Zij gaan ervan uit dat zelfs met een hogere rente aandelenmarkten nog steeds ‘bullish’ zijn.

Sinds er signalen zijn dat de Fed het tempo van het opkoopprogramma van obligaties dit jaar gaat vertragen, kruipt de rente op staatsobligaties aan beide kanten van de oceaan omhoog. Onder normale omstandigheden keren beleggers dan niet terug naar obligaties, maar zoeken hun heil in aandelen van bedrijven die gevoelig zijn voor economische schommelingen. Stabiele aandelen met goede dividendrendementen in defensieve sectoren zoals gebruiksgoederen en gezondheidszorg hebben de afgelopen jaren een sterke kapitaalinstroom gekend. Nu de waarderingen omhoog gaan, verruilen beleggers inkomstengenererende aandelen in voor groeigeoriënteerde aandelen.

Opkomende marktenaandelen

Aandelen van bedrijven uit opkomende markten die zijn blootgesteld aan een sterkere dollar en uit landen die het lastiger krijgen om kapitaal op te halen, zoals Rusland en Hong Kong, moeten met voorzichtigheid worden benaderd, waarschuwt Koesterich. Dat geldt ook voor aandelen van ondernemingen uit de gebruiksgoederensector omdat die gevoelig zijn voor oplopende rente. Hij blijft echter optimistisch over de vooruitzichten voor aandelen van opkomende markten.