Nieuws/Financieel
1067901
Financieel

Potje voor later opbouwen met ETF’s

Wie met indexbeleggen een potje voor later wil vullen, moet op zoek naar de juiste bouwstenen om een beleggingsportefeuille samen te stellen. Welke ETF’s passen daarbij?

Of het nu om pensioen, aflossing van de hypotheek of toekomstig studiegeld gaat voor de kinderen; de eerste stap bij het samenstellen van het potje voor later is het vaststellen van de beleggingsmix: hoeveel procent aandelen, hoeveel procent obligaties en hoeveel procent alternatieve beleggingen, zoals vastgoed, grondstoffen of hedgefondsen passen in de portfolio? Het is een uiterst belangrijke en moeilijke beslissing voor beleggers omdat de samenstelling van de portefeuille bepalend is voor het te verwachten rendement en het risico dat erbij komt kijken.

Hoe stel ik een beleggingsportefeuille samen met ETF's?

  1. Bepaal het risico. Bij minder risico past een defensieve en bij meer risico een offensieve portefeuille. Zeer defensief is 100% obligaties en zeer offensief 100% aandelen. Afhankelijk van het risicoprofiel zal het er iets ertussenin zijn.
  2. Bekijk voorbeeldportefeuilles (zoals in dit artikel, maar bij ieder beleggingsprofiel past een portefeuille)
  3. Selecteer de juiste ETF’s. Dat kan zijn op basis van eigen inzichten en voorkeuren of die van de goeroes en experts op erkende beleggingswebsites als dft.nl. 

Onder bijna alle marktomstandigheden zijn er beleggingscategorieën die wel renderen. Daarom is beleggen in verschillende categorieën belangrijk. Met de juiste spreiding dalen risico’s en vertoont de waarde van de beleggingen waarschijnlijk een stabieler verloop. Een simpele, klassieke verdeling voor de langetermijnbelegger die groei nastreeft, maar niet al teveel risico wil nemen is 60% aandelen en 40% obligaties, met daarbij de opmerking dat het geen kwaad kan om ook alternatieve beleggingen zoals vastgoed of grondstoffen op te nemen om minder afhankelijk te zijn van de prestaties van alleen aandelen en obligaties. Denk aan maximaal 10% van de totale mix.

Klassieke portefeuille

Met ETF’s kan tegen relatief lage kosten op eenvoudige wijze een gediversifieerde portfolio worden samengesteld omdat zij een brede waaier aan aandelen, obligaties of andere beleggingscategorieën volgen. Met één ETF die wereldwijd in aandelen belegt en één in obligaties is deze portefeuille al een feit. Bij onderstaande voorbeeldportefeuille zijn aandelen nog verder onderverdeeld naar regio en obligaties naar overheid en bedrijven, maar het principe van 60%-40% is onveranderd.  

Hoe kan een aandelen-obligatie portefeuille bijvoorbeeld worden ingevuld voor de lange termijn?Aandelen (60%):30% Brede Europese aandelenselectie15% Brede Amerikaanse aandelenselectie10% Aandelen Azië en Pacific 5% - Aandelen opkomende markten

Obligaties (40%):25% Staatsobligaties15% Bedrijfsobligaties

Herwegen portefeuille

Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig herwegen van een beleggingsportefeuille tot betere en  stabielere resultaten leidt. Bij herwegen wordt kapitaal van goed renderende beleggingscategorieën overgeheveld naar categorieën die het minder goed hebben gedaan over de afgelopen periode. Door koersontwikkelingen kunnen sommige beleggingscategorieën meer gewicht krijgen dan andere in een portefeuille. Als aandelen het bovenmatig goed hebben gedaan in de bovenstaande portefeuille kan die beleggingscategorie na verloop van tijd 70% van de waarde uitmaken. Dat profiel past beter bij meer offensieve beleggers. Het voelt misschien tegenstijdig om beleggingen van de hand te doen die goed gedijen, maar het geld gaat naar beleggingscategorieën die zijn achtergebleven en daardoor meer kans hebben om in waarde stijgen.

  • Nog veel meer ideeën voor  ETF-bouwblokken voor een portefeuille zijn te vinden op de website van iShares.