Nieuws/Financieel
1067911
Financieel

Wat zijn ETF’s?

Een Exchange Traded Fund (ETF, ook indextracker genaamd) combineert eigenschappen van beleggingsfondsen en aandelen. Wat met aandelen kan – kopen, verkopen, en inspelen op een verwachte ontwikkeling – is ook mogelijk met ETF’s. Maar waar aandelen synoniem zijn voor een belegging in één bedrijf, zijn ETF’s investeringen in een volledige markt en zetten beleggers dus niet alles op één kaart. Net als met beleggingsfondsen.

In vergelijking met beleggingsfondsen zijn de kosten van passief beheerde EFT’s relatief laag. Gemiddeld brengen aandelenbeleggingsfondsen 1,97% aan kosten in rekening, tegen 0,39% voor ETF’s (*) die zich richten op aandelenindices. Dat komt omdat de kosten van de fondsmanager en onderzoeksafdeling grotendeels buitenspel zijn gezet.

Een ETF streeft ernaar om zo natuurgetrouw het rendement van een marktindex na te bootsen door alle aandelen van een index of een representatief deel ervan in de portefeuille aan te houden. Dit kan een belangrijke index zijn als de MSCI World Index of S&P 500, maar het aanbod is heel divers door de enorme vlucht die de populariteit van ETF’s heeft genomen. Zo volgen ETF’s onder andere de prestaties van grondstoffen, obligaties en meer exotische activa als water of een index met fabrikanten van slimme telefoons.

ETF’s of indextrackers in het kort

  • Een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld aan de beurs;
  • Een ETF probeert de performance van een marktindex te evenaren;
  • Doordat ETF’s sectoren of economieën kunnen volgen, zijn ze minder bewegelijk dan aandelen;
  • Met ETF’s is in vrijwel iedere denkbare markt te beleggen;
  • Beleggers bepalen zelf de hoogte van hun inleg;
  • ETF’s staan bekend om hun lage kostenstructuur ten opzichte van actief beheerde beleggingsfondsen

Beleggen in EFT’s is eenvoudig, flexibel, gespreid en transparant beleggen tegen relatief lage kosten, maar zoals voor iedere belegging zijn ook ETF’s niet vrij van risico’s. De waarde ervan kan net als beleggingsfondsen of aandelen schommelen. Ook kunnen indextrackers die minder liquide markten volgen lastiger verhandelbaar zijn.

Geschiedenis

Na de introductie in 1993 van de eerste ETF in de Verenigde Staten is de markt gegroeid als kool. Er zijn bijna 3.300 ETF’s, goed voor een totaal belegd vermogen van meer dan twee triljoen dollar en de rek is er nog niet uit. iShares, een dochter van Blackrock, is wereldwijd en ook in Nederland marktleider.

(*) Bron: Blackrock

Lees meer over ETF’s