Nieuws/Financieel
1067922
Financieel

'Mogelijke afwaardering grote banken VS'

Kredietbeoordelaar Moody's overweegt de kredietwaardering van grote Amerikaanse banken te verlagen. Mogelijk staat de overheid namelijk niet meer in alle gevallen klaar om de banken van een ondergang te redden, schrijft Moody's in een rapport waarover Amerikaanse media vrijdag berichten.

Onder meer Goldman Sachs, Morgan Stanley en Wells Fargo staan op de nominatie voor een verlaging. Voor Citigroup en Bank of America is de dreiging niet zo groot, omdat deze banken hun financiële positie de afgelopen jaren hebben weten te verbeteren.

Vooral voor Morgan Stanley zou een afwaardering met één of twee stappen gevolgen kunnen hebben, omdat de bank dan nog maar net hoger dan op een 'junk'-niveau zou kunnen uitkomen. Banken lenen grote sommen geld om hun lopende activiteiten te bekostigen. Een lagere waardering zou de kosten hiervan flink kunnen opdrijven.

Nieuwe Amerikaanse wetgeving die is aangenomen na de financiële crisis voorziet in meer gereguleerde manieren om failliete banken te ontmantelen. Daarbij kunnen de lasten neerkomen bij de crediteuren van de instellingen en minder bij de belastingbetalers.