Nieuws/Financieel
1067923
Financieel

Oppassen voor zeperd

Veel Nederlanders zijn de extreem lage rente op hun spaarrekening zat en overwegen halsoverkop te gaan beleggen. Maar mensen die hun geluk beproeven op de beurs zonder daar vooraf goed over na te denken, kunnen hun zuurverdiende geld in rook zien opgaan. Met enkele eenvoudige tips zijn zulke zeperds te voorkomen.

Volgens Peter Siks, beleggingstrainer bij BinckBankdochter Alex en co-auteur van het boek ’Beleggen voor dummies’, moeten nieuwkomers vooral stilstaan bij de vraag voor welk doel zij willen gaan beleggen. Daarbij valt te denken aan extra pensioen, een nieuwe auto, een vakantiehuis, de studie van de kinderen of eerder stoppen met werken. „Een hoop beleggers stappen zonder doordacht plan in de beurs. Maar pas als je helder hebt waarvoor je belegt, kun je bepalen waarin en hoe je wilt beleggen.”

Startende beleggers moeten ook van tevoren beslissen voor hoeveel jaar zij willen gaan beleggen, naar welk rendement zij in die periode streven en welke risico’s daarbij aanvaardbaar zijn. „Elk beoogd rendement dat hoger ligt dan wat een Nederlandse staatsobligatie oplevert, brengt risico’s met zich mee”, waarschuwt Siks.

„Een andere belangrijke vraag is hoeveel tijd je in het beleggen wilt stoppen. Natuurlijk kun je er acht uur per dag mee bezig zijn, maar dan zou je rendement ook hoger moeten zijn omdat dit in feite een baan is.”

Omdat ’timen’ op de beurs lastig is, adviseert de beleggingscoach om zeker niet meteen met het hele vermogen in te stappen. Hij raadt vooral personen tussen de 25 en 40 jaar aan om stapsgewijs te gaan beleggen voor extra pensioen. „Als zij vanaf nu elke maand of kwartaal een vast bedrag inleggen en stoppen in indextrackers met lage kosten, dan kan ik ze garanderen dat deze methode over een periode van twintig tot dertig jaar veel meer oplevert dan sparen. Wel moeten zij ongeveer vijf jaar vóór hun pensioen gaan afbouwen en overstappen op obligaties.”

Niet spannend

Deze beleggingsmethode is niet spannend. „Dat hoeft ook niet. Je bent er zo’n vijf minuten per maand of kwartaal aan kwijt, maar ligt er ook niet nachten van wakker. Cruciaal is wel om elk keer dat vaste bedrag van honderd euro of meer te blijven inleggen en het niet plotseling voor een verre vakantie te gebruiken. Het moet echt een potje zijn voor extra pensioen of eerder stoppen met werken, waar je niet aankomt.”

Volgens Siks heeft deze rustige beleggingsstrategie veel elementen in zich die ook verklaren waarom vrouwen vaak beter presteren op de beurs dan mannen. „Vrouwen beleggen beter, omdat zij minder handelen en hun transactiekosten dus lager zijn. Verder houden vrouwen de lange termijn vaak scherper in de gaten. Ook als je elke maand of kwartaal met een vast bedrag belegt, ben je gericht op de lange termijn en kun je profiteren van lage transactiekosten.” Degenen die wel spanning zoeken en grote risico’s willen lopen op de beurs, moeten dat volgens hem alleen doen met geld dat zij kunnen missen.

Gezien de onzekerheid rond de AOW en de werknemerspensioenen verwacht hij dat aanzienlijk meer mensen gaan beleggen om een extra buffer voor hun oude dag te creëren. Voordat men in een belegging stapt, is het ook altijd slim om te kijken of dit de fiscaal vriendelijkste manier is om vermogen op te bouwen. In dat opzicht kan banksparen dikwijls een aantrekkelijk alternatief zijn.

Ondanks de lage rente erkent Siks dat beginnende beleggers er ook verstandig aan doen om een bedrag op een gewone spaarrekening aan te houden dat overeenkomt met enkele maandsalarissen. Dat spaargeld kan gebruikt worden voor onverwachte uitgaven in het huishouden.

Alex Academy

Siks geeft beleggingscursussen aan de Alex Academy, die bijna tien jaar bestaat. In die tijd is er veel veranderd. „Natuurlijk zijn de turbo en sprinter erbij gekomen. En je ziet ook dat beleggers steeds meer gaan handelen via hun mobiele telefoon en tabletcomputer. In Italië is het al heel normaal om nog even snel een beursorder door te geven voordat je in de metro stapt. In Nederland zul je dat ook steeds meer gaan zien.”

Beleggers hebben sinds het uitbreken van de crisis eveneens meer behoefte gekregen aan duiding van experts. „Sinds de ondergang van zakenbank Lehman Brothers in 2008 is de beurs grotendeels een speelbal geworden van overheden en centrale bankiers. De behoefte aan duiding over wat Fed-voorzitter Ben Bernanke gaat doen, is bij beursvolgers dan ook groot geworden”, legt Siks uit. „Mede daardoor hebben online beleggingsseminars een opmars gemaakt. Ik verwacht dat ook de belangstelling voor tv-flitsen op financiële sites zoals DFT.nl verder gaat groeien. Voor beleggers is ’t fantastisch om zich van achter hun computerscherm op de hoogte te kunnen stellen van de laatste ontwikkelingen op de beurs."