Nieuws/Financieel
1067924
Financieel

Scandinavië alternatief voor crisismoe Europa

Wie denkt aan Scandinavië, denkt al snel aan fjorden, Vikingen en Abba. Maar een beetje belegger krijgt ’kronor’-tekens in zijn ogen, want de landen in deze regio hebben de afgelopen jaren economisch beter gepresteerd dan de meeste Europese landen.

Volgens portfoliomanager Martin Nilsson van Nordea, de grootste financiële dienstverlener van Scandinavië, zijn de meest noordelijke landen een veilige haven geweest tijdens de eurocrisis. „De overheidsschulden in de Nordic regio (Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden) waren veel lager, terwijl begrotingen in evenwicht zijn of, zoals in het geval van Noorwegen, er zelfs sprake is van een overschot.” In december 2012 had Noorwegen bijvoorbeeld een staatsschuld van ongeveer 30% van het bbp, in Griekenland lag dat percentage op 160%.

De aandelenmarkten in die regio stegen er eveneens lustig op los. Van 2003 tot 2013 rendeerde de MSCI Nordic-index maar liefst 157,6%, waar de MSCI Europe bleef steken op een rendement van 98,4%.

Aantrekkelijke regio

Ook Harry Geels van Inmaxxa Vermogensbeheer ziet dat Scandinavië een aantrekkelijke regio is voor beleggers. „Niet alleen staan overheden en bedrijven er goed bij, ze lopen daar in veel zaken op ons voor, zoals de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt, de lage corruptie en transparantie.”