Nieuws/Financieel
1067928
Financieel

Jacht op cyclische aandelen lijkt begonnen

Beleggers lijken niet zozeer obligaties om te willen ruilen voor aandelen, maar defensieve aandelen voor cyclische aandelen.

Defensieve aandelen zijn de winnaars van de rally die dit jaar de aandelenmarkten in zijn greep hield. Door lage rentes op spaargeld en obligaties zijn aandelen weer in trek. Beleggers hebben echter met zwembandjes om het beurswater afgetast gezien de grote voorkeur voor aandelen van bedrijven uit de gezondheidssector, consumentengoederen en nutssector. Deze sectoren worden van oudsher gezien als veiliger en minder volatiel.

In tegenstelling tot voorgaande jaren hebben veel cyclische aandelen niet deelgenomen aan de rally. Maar volgens de Amerikaanse grootbank Goldman Sachs staat de tweede helft van het jaar in het teken van cyclische aandelen. Juist dit type aandeel zou vanwege de historisch stevige onderwaardering ten opzichte van defensieve waarden de verdere opmars van de beurzen kunnen stuwen. Ook hoofdstrateeg Russ Koesterich van iShares ziet sterke aanwijzingen dat beleggers defensieve aandelen langzaam voor cyclische verruilen.

Waarderingen defensieve aandelen. De waarderingen van defensieve aandelen bevinden zich inmiddels op historisch hoge niveaus. In de Verenigde Staten hebben aandelen van nutsbedrijven al flink ingeleverd in mei, terwijl de sectoren gezondheid en consumentengoederen zwakker presteerden. Tegelijkertijd overleggen traditioneel meer cyclische sectoren als energie, industrie, materialen en technologie betere prestaties. Voor beleggers die geloven in een ommezwaai heeft Koesterich drie overwegingen.

Neem niet volledig afscheid van defensieve sectoren. Bedenk in plaats daarvan welke prijs voor veiligheid wordt betaald. De Amerikaanse nutsector lijkt duur geprijsd, maar een belang aanhouden  in de gezondheidssector is niet verkeerd.

Overweeg energie en technologie. De huidige waarderingen van de Amerikaanse energie en technologiesector representeren goede lange termijnwaarderingen. De sectoren zijn belegbaar via  iShares sector ETF’s.

Vergroot het vangnet voor dividend. Dividendbeleggers zouden wereldwijd op zoek moeten gaan naar inkomen en zich niet tot één regio beperkten. Dat kan bijvoorbeeld via yield of dividend ETF’s van iShares.