Nieuws/Financieel
1067934
Financieel

Oppositie: debat over uitlatingen Dijsselbloem

Oppositiepartijen SP en CDA willen zo snel mogelijk na het zomerreces een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om opheldering te krijgen over zijn uitlatingen over steun voor Griekenland na 2014. De Kamerleden Arnold Merkies (SP) en Eddy van Hijum (CDA) zeggen dat tegen het ANP.

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen het verzoek om een debat niet, wel willen ze ook een brief van Dijsselbloem. De minister heeft volgens het Financieele Dagblad gezegd dat nieuwe Europese steun voor Griekenland onvermijdelijk is als de huidige steunoperatie eind 2014 stopt. Zijn woordvoerster stelt donderdag dat 'steun' niet per se een pakket met nieuwe leningen betekent.

SP'er Arnold Merkies is niet verrast door de uitlatingen van de minister, die ook voorzitter is van de Eurogroep, maar vindt wel dat Dijsselbloem de Kamer opheldering moet geven. „Vandaag spreekt hij de waarheid, maar hij moet niet doen alsof hij dit altijd al zei. Vorig jaar in de Kamer zei hij iets heel anders. Hij heeft ons toen een rad voor ogen gedraaid en dat mag hij best toegeven.”

Ook PVV-leider Geert Wilders heeft kritiek op Twitter: „Dijsselbloem: nieuwe financiële steun aan Grieken onvermijdelijk. En in NL doodleuk de belastingen verhogen. Verraad.”

CDA'er Van Hijjum zegt: „Dit is voortijdig. Als je nu al over een vervolg van het huidige programma spreekt, loop je het risico dat de Grieken achterover gaan leunen. We moeten druk op de ketel houden, dus deze opmerkingen van de minister zijn ontijdig en onverstandig.” Hij wil ook weten of Dijsselbloem namens het hele kabinet sprak.

Premier Mark Rutte wilde donderdag nauwelijks reageren op de opmerkingen van zijn minister van Financiën. „Daar heeft Jeroen gister alles al over gezegd.” Volgens de premier is er geen sprake van verwarring.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was ook weinig spraakzaam. „We zien wel wat er moet gebeuren. Eerst maar eens even luisteren wat de heer Dijsselbloem heeft gezegd.”

Is de Eurocrisis echt voorbij ? Lees vandaag ook de column van Martin Visser in De Financiele Telegraaf (en gratis voor abonnees in de app)