Nieuws/Financieel
1067935
Financieel

ABN Amro wijt winstdaling aan recessie

De economische recessie in Nederland drukt de resultaten van de genationaliseerde bank ABN Amro. In het eerste halfjaar liep de winst met 3 procent terug tot 817 miljoen euro. Exclusief bijzondere posten daalde de nettowinst met 36 procent tot 510 miljoen euro in vergelijking met vorig jaar, maakte ABN Amro vrijdag bekend.

Inmiddels zit 1 op de 12 klanten uit het midden- en kleinbedrijf bij de afdeling Bijzonder Beheer. ,,Dat is veel’’, constateert financieel directeur Kees van Dijkhuizen. ,,Maar zolang de economie is zoals hij nu is, komen er ondernemers in betalingsachterstand.’’

Een groeiend aantal bedrijven, dat er de afgelopen jaren nog in slaagde de daling van de inkomsten te doorstaan, is nu aan het eind van hun reserves door de lage consumentenbestedingen. ABN Amro probeert hen te begeleiden om er weer bovenop te komen, maar het aantal afschrijvingen neemt toe.

Gerrit Zalm

Topman Gerrit Zalm wijst erop dat Nederland normaal één van de prettigste landen is om als bank actief te zijn, maar nu even niet. ,,Er is ook meer werkloosheid. Daardoor zijn er meer mensen die in de problemen komen met hun hypotheek en daar moeten wij weer voorzieningen voor treffen.’’

ABN Amro heeft dit jaar ook te maken met hogere pensioenlasten. In het eerste kwartaal profiteerde de bank wel van een forse vrijval op de kredietvoorzieningen van Griekse leningen.

ABN Amro had daarnaast een meevaller van 221 miljoen euro na belasting in de affaire rond de Madoff-fraude. De bank verstrekte in het verleden leningen aan verschillende fondsen die door de fraude werden getroffen. Na de onthulling van de fraude in 2008 werd 1 miljard euro op deze risico's afgeboekt. Naast terugvorderingen in de afgelopen jaren, verkocht ABN Amro onderpand op een deel van de vorderingen in juni, wat 0,3 miljard euro opbracht.

Export

Voor het tweede halfjaar is de hoop van bestuursvoorzitter Zalm voornamelijk gevestigd op het aantrekken van de Nederlandse economie. Hij hoopt dat de export kan profiteren van de aantrekkende wereldhandel.

Collega Van Dijkhuizen voegt daaraan toe dat het consumentenvertrouwen naar verwachting zal verbeteren, als de tekenen van herstel van de woningmarkt doorzetten en ook de rente weer wat gaat stijgen, waardoor pensioenfondsen er beter voor komen te staan. Hierdoor zal de consument minder de hand op de knip houden en daar kan ABN Amro van profiteren.

Eerder dit jaar maakte ABN Amro al bekend zo'n 400 banen te schrappen bij de zakelijke tak om de winstgevendheid te vergroten.