Nieuws/Financieel
1067980
Financieel

Omzet- en winstdaling voor Royal HaskoningDHV

Het Nederlandse ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar de winst en omzet flink zien dalen. Dat was het gevolg van het slechte economische klimaat in Europa en het negatieve effect van wisselkoersen, zo maakte de onderneming vrijdag bekend.

De omzet daalde met 10 procent tot 308 miljoen euro, terwijl het operationeel resultaat bijna halveerde tot 6,2 miljoen euro. Onder de streep stond een verlies van 600.000 euro, tegen een winst van 7,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Royal HaskoningDHV wees er vrijdag wel op dat het resultaat aanzienlijk beter is dan in het laatste halfjaar van 2012. Ook laat het tweede kwartaal van 2013 een flinke verbetering zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het tweede kwartaal was ook beter dan de eerste 3 maanden van het jaar. Het ingenieursbureau stelt dan ook ,,op koers'' te liggen. Een woordvoerder liet weten dat de verwachting is dat de verbeterde trend ook in de tweede helft van het jaar doorzet en dat de laatste 6 maanden beter zullen verlopen dan de eerste jaarhelft.

Overcapaciteit

In het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van overcapaciteit bij de Europese onderdelen van het ingenieursbureau, dat zegt dat ,,aanpassingen in de personeelscapaciteit'' noodzakelijk waren. Er zijn organisatorische veranderingen doorgevoerd in voornamelijk Nederland, Groot-Brittannië en Polen. De woordvoerder verduidelijkte dat ongeveer 10 procent van het personeel in Europa, ongeveer 350 mensen, dit jaar is vertrokken of nog moet gaan. Het gaat volgens hem niet alleen om gedwongen ontslagen, maar ook om natuurlijk verloop, tijdelijke contracten die niet zijn verlengd en vacatures die niet worden opgevuld.

Royal HaskoningDHV stelt wel succesvol te zijn en kansen te pakken in groeimarkten, zoals het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika.