Nieuws/Financieel
1068080
Financieel

Resultaat Vopak iets gestegen

Tankopslagbedrijf Vopak heeft in de eerste helft van dit jaar een licht hoger bedrijfsresultaat behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van een algemeen gezonde vraag naar zijn diensten in Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten, waardoor de zwakte in Nederland kon worden opgevangen. Dat maakte Vopak vrijdag bekend.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) exclusief buitengewone posten steeg met 1 procent tot 384,5 miljoen euro, zoals in juli ook al was gemeld in een tussentijds handelsbericht. De gemiddelde verwachting van analisten lag op 384,4 miljoen euro. De omzet van Vopak bleef vrijwel gelijk op 648,8 miljoen euro. Hier werd door analisten in doorsnee op 662,5 miljoen euro gerekend. Vopak handhaafde zijn verwachting voor een ebitda ex-items in een bandbreedte van 730 tot 780 miljoen euro voor heel 2013.

De bezettingsgraad in de eerste helft van het jaar kwam uit op 88 procent, tegen 91 procent in de eerste helft van 2012. De wereldwijde opslagcapaciteit nam met 4 procent toe tot 30,4 miljoen kubieke meter. Vopak wil met projecten in aanbouw naar verwachting 4,6 miljoen kubieke meter aan extra capaciteit toevoegen tot en met 2015.

Moeilijk in te schatten

De bezettingsgraad in Nederland kwam in de eerste 6 maanden van dit jaar uit op 84 procent, terwijl die een jaar geleden nog op 90 procent lag. Financieel directeur Jack de Kreij liet in een toelichting aan AFN weten dat het moeilijk is in te schatten hoe de bezettingsgraad in Nederland zich in de tweede helft van het jaar zal ontwikkelen, vanwege de onzekerheid over de timing van nieuwe contracten.

Vopak gaf aan voor de tweede helft van 2013 vergelijkbare marktomstandigheden te verwachten als in de eerste helft. Het bedrijf zei dat de markt voor olieproducten robuust zal blijven en dat de markt voor chemicaliën stabiel zal blijven. De uitdagende marktomstandigheden voor de opslag van ruwe aardolie en gasolie zullen naar verwachting echter aanhouden, wat van invloed zal zijn op Rotterdam. De onzekerheid bij biobrandstof zal voortduren, denkt Vopak.

De Kreij zei een zeer positieve kijk te hebben op de onderliggende fundamenten van de wereldwijde markt voor opslag- en overslagdiensten. Het bedrijf uit Rotterdam heeft als ambitie om in 2016 een ebitda ex-items te realiseren van 1 miljard euro. Volgens De Kreij zal Vopak volgend jaar in staat zijn meer details te verstrekken over de haalbaarheid van die ambitie.