Nieuws/Financieel
1068087
Financieel

‘AEX zet stijging voort’

De Amsterdamse effectenbeurs begint vrijdag waarschijnlijk opnieuw met winst. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen hoger openen, waarmee de winsten van een dag eerder verder worden uitgebreid. Een rally op de Japanse beurs en hogere slotstanden op Wall Street zorgen voor een positieve stemming.

,,De AEX opent rond 1 punt hoger. We lijken een tweede dag van herstel te krijgen na de verkoopgolf aan het begin van de week. Het sentiment is verbeterd na het positieve macronieuws uit de eurozone, China en de VS. In Europa krijgen we vandaag de tweede kijk op de economische groeicijfers van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de loop van de middag verschuift de aandacht naar de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 0,7 procent is gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Het cijfer komt overeen met een eerdere raming. Het statistiekbureau maakte verder bekend dat de Duitse export in het tweede kwartaal met 2,2 procent is toegenomen.

Vopak

In Amsterdam opende Vopak de boeken over het afgelopen halfjaar. Het tankopslagbedrijf heeft in de eerste helft van dit jaar een licht hoger bedrijfsresultaat behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van een goede vraag naar zijn diensten in Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten, waardoor de zwakte in Nederland kon worden opgevangen. Vopak handhaafde daarnaast zijn verwachting voor heel 2013.

De aanhoudende malaise op de automarkt heeft er toe geleid dat de resultaten van Stern Groep in de eerste helft van dit jaar fors zijn gedaald, zo bleek uit de cijfers die het bedrijf donderdag naar buiten bracht. Volgens Stern was het tweede kwartaal operationeel bezien wel duidelijk beter dan het eerste kwartaal en het tweede kwartaal vorig jaar.

Verre Oosten

Op de belangrijkste beurzen in het Verre Oosten werden vrijdag winsten geboekt in navolging van de positieve stemming in New York. De Nikkei in Tokio eindigde 2,2 procent in de plus. Een verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor flinke koerswinsten onder de Japanse exportbedrijven.

Hoopgevende cijfers over de bedrijvigheid in de eurozone en over de Chinese industrie zorgden donderdag voor een opperbeste stemming op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,4 procent hoger op 14.963,67 punten en de S&P 500-index steeg 0,9 procent tot 1656,95 punten.

Computerstoring

De handel op de technologiebeurs Nasdaq werd uren opgeschort vanwege een computerstoring. Vlak voor halftien (Nederlandse tijd) werd de handel hervat. De index stond op het moment van de handelsonderbreking 0,9 procent hoger maar sloot met een winst van 1,1 procent op 3638,70 punten

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,2 procent hoger op 371,94 punten, mede dankzij solide kwartaalresultaten van supermarktconcern Ahold. De MidKap werd beknot door een winstwaarschuwing van bouwbedrijf BAM en daalde 0,1 procent tot 549,80 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tussen 0,9 en 1,4 procent.

De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3339 dollar waard, tegen 1,3360 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 104,86 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 110,06 dollar.