Nieuws/Financieel
1068088
Financieel

Nikkei flink hoger dankzij yen

De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag flink hoger geëindigd. Een verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor een rally onder de Japanse exportbedrijven. Hoopvolle economische cijfers uit de eurozone en een herstel op Wall Street hielpen de beurskoersen ook vooruit. De Nikkei sloot 2,2 procent in de plus op 13.660,55 punten.

Automaker Toyota, die zo’n 75 procent van zijn omzet realiseert in het buitenland, steeg 2,8 procent nadat de yen ten opzichte van de dollar naar het laagste niveau in bijna 3 weken tijd zakte. Een daling van de yen maakt de Japanse producten in het buitenland goedkoper en versterkt de concurrentiepositie van de Japanse exporteurs. Nissan Motors, die eveneens het merendeel van de omzet buiten Japan haalt, won 3,4 procent.

Op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten werden overwegend winsten geboekt. De All Ordinaries in Sydney klom 1 procent en in Seoul steeg de Kospi 1,1 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index in de middaghandel 0,1 procent lager.