Nieuws/Financieel
1068091
Financieel

Brazilië wil valuta opkrikken

De Braziliaanse centrale bank gaat interveniëren op de valutamarkt om de waarde van de real op te krikken. De bank maakte bekend voor het einde van het jaar daarvoor in totaal voor 60 miljard dollar (44,9 miljard euro) aan cash en afgeleide producten in de markt te pompen.

De Braziliaanse real is de afgelopen tijd flink in waarde gedaald tegen de dollar. Beleggers verkopen de munt omdat ze bang zijn voor een nog scherpere waardedaling als de Amerikaanse centrale bank zijn stimuleringsprogramma afbouwt en de dollar in waarde stijgt. Daarnaast lijkt er op de financiële markten weinig vertrouwen te bestaan in de mogelijkheden van de Braziliaanse president Dilma Rousseff om meer investeringen aan te trekken, de overheidsbestedingen af te bouwen en de inflatie in toom te houden.

Deskundigen waren positief over het Braziliaanse steunprogramma voor de munt. De omvang van de interventie zou volgens hen voldoende moeten zijn om de val van de real te stoppen. ,,Het laat zien dat de autoriteiten vastbesloten zijn om de wisselkoers niet verder te laten dalen'', aldus een Braziliaanse econoom.