Nieuws/Financieel
1068111
Financieel

Macrocijfers zetten Wall Street op winst

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag in de plus dankzij beter dan verwachte cijfers over de Europese en Chinese industrie en een gunstig cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Computerfabrikant Hewlett-Packard en kledingketen Abercrombie & Fitch vielen uit de toon met forse verliezen na tegenvallende kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 14.963,67 punten en de S&P 500-index steeg 0,9 procent tot 1656,95 punten. De handel op de Nasdaq werd uren opgeschort vanwege een computerstoring. Vlak voor halftien (Nederlandse tijd) werd de handel hervat. De index stond op het moment van de handelsonderbreking 0,9 procent hoger maar sloot met een winst van 1,1 procent op 3638,70 punten

Uit cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit bleek dat de economische bedrijvigheid in de eurozone in augustus is gestegen naar het hoogste niveau in 26 maanden. Eerder op de dag bleek al dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in augustus voor het eerst in maanden weer tekenen van groei heeft laten zien.

Werkloosheidsuitkering

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten daalde in de maand tot 17 augustus tot een gemiddelde van 330.500, het laagste niveau sinds november 2007.

,,Het nieuws over de WW-aanvragen was bemoedigend omdat het een indicatie is van een langzame maar gestage groei van de werkgelegenheid'', aldus een beleggingsstrateeg van de bank Wells Fargo. ,,Verder zijn er signalen dat de Chinese economie stabiliseert en van een verbetering in Europa. Beide zaken kunnen op de langere termijn gunstig zijn voor Amerikaanse multinationals.''

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard leverde ruim 12 procent in. Het concern maakte woensdagavond bekend dat de omzet in het afgelopen kwartaal daalde tot 27,2 miljard dollar (20 miljard euro) van 29,7 miljard dollar een jaar eerder. Het bedrijf voorspelde voor het lopende kwartaal een winst per aandeel exclusief eenmalige posten van 0,98 tot 1,02 dollar, waar analisten gemiddeld op 1,01 dollar rekenden.

Abercrombie & Fitch kwam met een koersval van bijna 18 procent op de laagste waardering sinds november 2011. Het bedrijf rapporteerde een winst per aandeel van 0,16 dollar, terwijl het eerder een verwachting van 0,28 dollar had afgegeven.

De euro was 1,3360 dollar waard, gelijk aan de wisselkoers bij het slot van de Europese beurzen.