Nieuws/Financieel
1068152
Financieel

Duitse sluiswachters gaan door met acties

De Duitse sluiswachters zijn voorlopig niet van plan te stoppen met hun acties die al wekenlang grote hinder opleveren voor het goederenvervoer over de vaarwegen in Duitsland.

,,Er wordt zelfs gesuggereerd dat ze van plan zijn door te gaan tot aan de Duitse verkiezingen in september'', zei bestuurder Martin van Dijk van de Nederlandse binnenvaartorganisatie Koninklijke Schuttevaer.

Nederlandse en Duitse schippers protesteerden donderdag bij het sluizencomplex in het Duitse Minden tegen de acties van de Duitse sluiswachters en hadden daar een ontmoeting met de leiding van de organiserende vakbond Verdi.

Regering

De schippers kregen te horen dat ze hun verhaal maar bij de Duitse regering moesten doen, aldus Van Dijk.

De Duitse sluiswachters verzetten zich tegen een reorganisatie die de Duitse overheid wil doorvoeren bij vaarwegendienst Wasser- und Schifffahrtsverwaltung (WSV). Volgens de vakbond dreigt een kwart van de circa 12.000 banen te worden geschrapt.

Klacht

De sluiswachters begonnen in juli met willekeurige stakingen, vooral bij sluizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De economische schade loopt volgens gedupeerde partijen, waaronder de binnenvaart, inmiddels in de miljoenen.

De Nederlandse schippersorganisaties dienden eerder samen met de ondernemersorganisatie voor transport en logisitiek EVO, een klacht in bij de Europese Unie. Volgens de organisaties zijn de stakingen in strijd met het gemeenschapsrecht dat het vrije verkeer van goederen garandeert. Op de klacht is nog niet gereageerd.