Nieuws/Financieel
1068156
Financieel

AEX klimt stevig uit het dal

Het Damrak liet vandaag een krachtig herstel zien na vijf verliesdagen op rij. Meevallende economische cijfers over China en de eurozone stuwden het sentiment. Beleggers legden zich er bovendien bij neer dat de steunmaatregelen in de VS binnenkort worden afgebouwd. Beleggers stortten zich vooral op Ahold, de postbezorgers en ING.

De AEX-index sloot 1,2% hoger op 371,9 punten. De Midkap-index bleef achter en verloor 0,1% op 549,8 punten.

Elders in Europa hadden beleggers er na enkele verliesdagen ook weer heel veel zin in. Parijs en Frankfurt wonnen 1,1% respectievelijk 1,4%.

Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING schrijft de positieve stemming vooral toe aan het gunstige nieuws dat vanochtend over de Chinese en Europese economie naar buiten kwam. ,,Dankzij de meevallende cijfers zijn de zorgen over een harde landing van de Chinese economie verder afgenomen. De cijfers over de eurozone en vooral Duitsland tonen bovendien dat de opkomende markten niet zo slecht presteren als we dachten."

ING heeft de weging van de recent sterk teruggevallen aandelenbeurzen in opkomende markten zodoende naar neutraal opgetrokken, wat ten koste van de eerdere overweging van de VS is gegaan.

Dat de notulen van de laatste rentevergadering bevestigen dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort met het afbouwen van de steunmaatregelen zal beginnen, vindt Wiersma niet zorgwekkend. ,,Dit zit reeds in de markt verdisconteerd en de obligatierentes zijn hierdoor vooral in de VS al hard opgelopen. De rentes zie ik gezien de groei- en inflatieverwachtingen overigens niet veel verder oplopen. Daar komt nog bij dat pensioenfondsen en overige institutionele beleggers de hogere rentestanden kunnen aangrijpen om meer obligaties te kopen."  

Ahold spekkoper

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde Ahold met een plus van 5,2% op €12,86 aan kop.  Het supermarktconcern meldde een sterkere winstgroei dan analisten hadden voorspeld en zinspeelde bovendien op een uitbreiding van het aandeleninkoopprogramma.

TNT Express steeg 4,4% naar €6,82, het hoogste niveau sinds januari toen het mislukken van de overnamepoging door UPS voor een koersval zorgde. PostNL kreeg er 4% bij op €2,75.

De financiële waarden lagen er ook goed bij. Voor ING werd 3,9% meer betaald op €8,58. Ondanks het door dataleverancier Bloomberg gemelde nieuws dat de shortposities in Aegon tot 10% zijn opgelopen, klom de verzekeraar 1,8% naar €5,66.

Heineken profiteerde niet van het opgewekte sentiment. Na de koersval van de voorgaande dag in reactie op de zwakke cijfers leverde de brouwer nog eens 0,7% in op €52,93.

KPN zakte 0,5% naar €2,26. De top van telecomconcern zou volgens ingewijden onderhandelingen voeren met miljardair en grootaandeelhouder Carlos Slim over de zeggenschap bij het bedrijf. De Japanse bank Nomura concludeert dat de overname zeer waarschijnlijk doorgaat en heeft daarom het advies naar 'neutraal' opgetrokken.

BAM krijgt klap

In de Midkap-index duikelde BAM maar liefst 20,7% naar €3,70 na teleurstellende resultaten. Het bedrijf gaat vooral gebukt onder de aanhoudende malaise in Nederlandse bouw en schrapt nog eens 500 banen. Branchegenoot Heijmans, die gisteren 10% aan nieuwe aandelen plaatste, liet 1,9% liggen op €7,75.

De halfjaarcijfers die Unit4 woensdag nabeurs publiceerde, vielen in de smaak. De automatiseerder spurtte 3,1% omhoog naar een recordniveau van €27,61.

Het aan de lokale markt genoteerde Roto Smeets verloor 4,7% op €7,10. De drukker ziet nog geen tekenen van herstel in de markten waar het actief is.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws !