Nieuws/Financieel
1068271
Financieel

Waakhond bekritiseert onbedoelde handel Goldman

De Amerikaanse beurswaakhond SEC let extra scherp op de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dinsdag overspoelde Goldman optiebeurzen met een groot aantal onbedoelde orders. De fout in het computersysteem zou de bank meer dan $100 miljoen kunnen kosten, schrijft de Financial Times. De beurswaakhond vreest voor de reputatie van de beurzen.

Het systeem volgt normaal gesproken de optiemarkt en bepaalt de prijs van opties voor klanten van de bank. Maar de computers kregen een storing en stuurden per ongeluk orders naar beurzen van NYSE Euronext, Nasdaq en CBOE. Enkele orders waren bovendien verstuurd met de standaardprijs in het systeem, die sterk afweek van de marktprijs.

Snellere computers

De SEC vreest volgens de FT dat de computers van banken als Goldman steeds sneller worden, ten koste van de nauwkeurigheid en veiligheid. Daardoor zou het vertrouwen in beurzen een flinke deuk kunnen oplopen. Het is niet de eerste keer dat partijen een fortuin verliezen door een falende computer. In augustus kostte een fout algoritme broker Knight Capital $461 miljoen. Het verlies was zo zwaar dat het bedrijf in geldnood kwam en gered moest worden door een groep investeerders onder leiding van zakenbank Jefferies.

Ironisch genoeg zat Goldman Sachs toentertijd aan de goede kant van de handel en verdiende het fors aan de computerstoring bij Knight Capital. Analisten schatten dat Goldman zo'n $200 miljoen opstreek aan de fout.

Goldman Sachs, zijn tegenpartijen en de SEC overleggen wat er met de foutieve orders moet gebeuren: