Nieuws/Financieel
1068276
Financieel

Roto Smeets zint op maatregelen

Roto Smeets heeft afgelopen halfjaar opnieuw verlies geleden op een dalende omzet en ziet nog geen tekenen van herstel in de grafische mediasector. Ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om een gezond bedrijf overeind te houden, zo liet het drukkerijbedrijf donderdag weten.

Bestuursvoorzitter Joost de Haas waarschuwde dat de personeelkosten bij de onderneming ondanks de voortdurende inkrimping van het personeelbestand te hoog blijven. ,,We komen nu op een niveau dat we voor de keuze staan om voortdurend werkgelegenheid af te bouwen of met elkaar naar ingrijpende en creatieve ideeën te zoeken om het resultaat wél te verhogen'', stelde hij. De oplossing moet daarbij volgens hem worden gezocht in het aantal uren dat wordt gewerkt.

De Haas zei tegen AFN dat salaris inleveren in Nederland nagenoeg onbespreekbaar is. ,,Dat lukt alleen bij een doorstart. Maar landen om ons heen doen het wel'', zo wist hij. Volgens De Haas verbetert de concurrentiekracht als medewerkers voor hun huidige loon meer uren gaan werken.

Personeel

De topman benadrukte dat als er geen oplossing wordt gevonden voor de hoge personeelskosten, het personeelsbestand met de markt mee zal moeten krimpen. In het tweede kwartaal is de markt met 7 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Roto Smeets heeft 1500 vaste fte en had in de eerste jaarhelft gemiddeld 170 fte op flexibele basis. ,,We moeten nu razendsnel gaan handelen. Veel zal daarbij afhangen van de sociale partners. Maar we kunnen niet meer 2 of 3 jaar wachten''.

Roto Smeets zag de omzet in de eerste helft van het jaar met bijna 6 procent dalen tot 133 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte met 1,5 miljoen euro tot 6,2 miljoen euro. Het bedrijf leed een nettoverlies van 1 miljoen euro. Een jaar eerder kwam Roto onder de streep nog 3,2 miljoen euro tekort. De personeelsomvang was 3,5 procent kleiner dan in de eerste helft van 2012.

Overcapaciteit

Volgens het bedrijf neemt de overcapaciteit in de sector, ondanks faillissementen van veel grafische bedrijven, nog niet af. De oplages van met name de publieksbladen laten een daling zien van gemiddeld 7 procent met uitschieters tot 30 procent. ,,Met name de markt voor rotatiepapier kent nog steeds een sterk negatieve ontwikkeling'', aldus Roto Smeets.

De onderneming geeft, vanwege de vele onzekerheden in de markt in het algemeen en die van de grafimedia in het bijzonder, geen resultaatverwachting voor het hele jaar. De Haas zei wel dat tweede jaarhelft ,,altijd drukker en beter qua resultaat'' is.