Nieuws/Financieel
1068310
Financieel

Notulen Fed tonen steun tapering

Wall Street reageerde gisteren negatief op de publicatie van de Fed notulen van de 30-31 juli vergadering. De Dow Jones moest voor de zesde achtereenvolgende dag inleveren, de langst achtereenvolgende periode sinds juli 2012. De 10jarige benchmark staatsobligatierente reageerde verder opwaarts en noteert vanochtend al 2,91 procent.

De conclusie uit de Fed notulen die gisterenavond Nederlandse tijd acht uur werden gepubliceerd was dat het uitblonk in nog meer onduidelijkheid. Er werden geen duidelijke aanwijzingen of indicaties gegeven over de tijd dat de Fed zal beginnen met het terugschalen van haar $85 miljard per maand grote obligatie opkoopprogramma. De Fed notulen tonen steun voor tapering later dit jaar.

De beleidsmakers van de Fed stelden in de notulen dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken het terugschalen van het stimulatieprogramma ergens dit najaar zal beginnen als de Amerikaanse economie verder aantrekt. In de notulen wordt vermeld dat de Fed officials verwachten dat de Amerikaanse economie verder zal groeien in de tweede helft van dit jaar. Dus de markt blijft besmet met angst voor tapering per september.

De notulen van de Federal Open Market Committee van de 30 en 31 juli vergadering stelden dat de Fed officials “Broadly Comfortable “ zijn, in grote lijnen akkoord, met het plan van Fed voorzitter Ben Bernanke om later dit jaar haar obligatie opkoopprogramma terug te schalen.  Sommige Fed officials stellen dat tapering snel moet beginnen echter sommige anderen stellen dat er nog meer bewijs uit de data moet komen voordat er wordt begonnen.

Het begin van tapering hult zich dus nog in nevelen maar de notulen stelden wel dat er brede steun was voor de afgegeven tijdlijn van Fed voorzitter Bernanke dat het volledige schema van terugschalen van het obligatie opkoopprogramma ergens midden 2014 in totaal zal zijn beëindigd. Oftewel we beginnen dit najaar en schalen terug tot uiterlijk einde juni volgend jaar. Dan is de geldkraan dicht.

De Fed-notulen zijn opgemaakt als resultante van de vergadering einde juli. Er werd in vermeld dat de beslissing per wanneer te beginnen met terugschalen voornamelijk economische data afhankelijk zal worden. Sinds einde juli zijn er in augustus tot nu toe zeker 5 data uitgekomen die september tapering meer waarschijnlijk maken. De Amerikaanse economische groei schakelt verder op waaruit september tapering meer waarschijnlijk wordt.

Zo werd op de eerste handelsdag van augustus de ISM Manufacturing Index, inkoopmanagerindex uit de belangrijke industriële sector, gepubliceerd over de maand juli die was gestegen tot een stand van 55,4. Het hoogste niveau sinds juni 2011. De deelcomponent index productie uit dit ISM Manufacturing rapport viel zelfs uit op een stand van 65, het beste sinds 2004. Een blow out cijfer die een sterke groei laat zien van de Amerikaanse industriële sector.

Het aantal nieuwe banen van 162.000 over de maand juli was niet blow out maar ook niet zo slecht. De verrassing in het arbeidsdata rapport over de maand juli zat hem in het werkloosheidspercentage. Deze was gedaald tot 7,4 procent van de beroepsbevolking wat volgens de officiële cijfers van het Amerikaanse ministerie van werkgelegenheid het laagste percentage werklozen was sinds december 2008.

Vorige week kwamen de wekelijkse Jobless Claims, eerste werkloosheidsaanvragen, uit op een stand van 320.000. het laagste niveau sinds oktober 2007. De arbeidsmarkt trekt dus verder aan in de maand augustus wat moet blijken in het belangrijke arbeidsrapport over augustus wat 6 september wordt gepubliceerd.. In juli en in de eerste data over augustus bevindt het Amerikaanse consumentenvertrouwen zich op en rond hoogtepunten in jaren. met name de autoverkopen in Amerika profiteren hier mede van.

Gisteren werd een voorlopig laatse zeer goed economisch cijfer in Amerika gepubliceerd die de Fed beleidsmakers nader tot tapering in september brengen. De Existing Home Sales, de verkoop bestaande huizen wat het belangrijkste huizenmarkt cijfer is, zijn met 6,5 procent gestegen tot een totaal aantal van 5,39 miljoen in de maand juli op jaarbasis.  De sterkste procentuele stijging en het hoogste aantal verkopen sinds november 2009.

Een opsomming van vijf sterke en beter dan verwachte Amerikaanse economische data sinds 1 augustus tot nu toe. de Fed kan dan volgens mijn mening niets anders concluderen dat de ingezette economische herstelbeweging meer tractie ondergaat. En dat de tijd is aangebroken voor het terugschalen van het $ 85 miljard per maand grote obligatie opkoopprogramma. De Amerikaanse staatsobligatiemarkt onderkent dit al. De rente noteert al 2,91 procent en tendeert hoger. Het tijdperk van het gratis geld kan worden beëindigd.

Mijn volgende column verschijnt maandag 26 augustus.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.