Nieuws/Financieel
1068314
Financieel

'BAM heeft projecten onder controle'

BAM zag de Nederlandse bouwmarkt afgelopen kwartaal nog harder krimpen dan verwacht en leed onverwacht grote verliezen op enkele buitenlandse projecten. Dit betekent echter niet dat het bedrijf zijn interne controles niet op orde heeft, stelde bestuursvoorzitter Nico de Vries donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers van het bouwbedrijf.

,,Wij denken de zaken goed onder controle te hebben en vinden dat we adequate maatregelen hebben genomen'', stelde De Vries. ,,We hebben er heel veel vertrouwen in dat we projecten goed beheersen. We hebben goede communicatie met onze divisiedirecteuren. De verliezen in het buitenland komen ook niet als een duveltje uit een doosje, al werden we wel overvallen door de omvang ervan.''

De Vries wilde niet aangeven op welke buitenlandse projecten verlies werd geleden, of in welke landen die verliezen zich voordeden. Hij zei wel dat het niet alleen om projecten in opkomende landen ging en dat de verliezen ontstonden op grote projecten. ,,Een paar procent van de doelstelling missen, leidt dan al tot 'double digit'-getallen'', aldus de topman.

Orderportefeuille

Op de Nederlandse markt beperkt BAM zich tot projecten waarop het risico ,,maximaal'' te beheersen is, gaf De Vries aan. ,,We gaan niet met verlies inschrijven. De kwaliteit van de orderportefeuille verslechtert daardoor niet, hoewel de druk groot is. Ook in het buitenland gaat de kwaliteit van de orders niet verder omlaag.''

BAM voorspelde donderdag dat de brutowinst dit jaar aanzienlijk lager zal zijn dan de vergelijkbare winst over 2012. De Vries gaf aan dat dit niet betekent dat de winst ,,richting nul'' gaat. Een concrete verwachting werd echter niet gegeven.

De effecten van de donderdag aangekondigde reorganisatie worden volgens de bestuursvoorzitter volgend jaar zichtbaar, door een ,,,substantiële'' besparing op de kosten. Het uiteindelijke effect op de resultaten van BAM hangt vervolgens af van de ontwikkelingen in de markt.