Nieuws/Financieel
1068315
Financieel

Recessie drukt winst Rabobank

De Rabobank heeft flink last van de economische recessie. In de eerste helft van het jaar zag de bank de nettowinst met 14 procent teruglopen tot 1,11 miljard euro. Dat maakte de Rabobank donderdag bekend.

Vooral de lange duur van de economische teruggang eist zijn tol. Doordat de financiële situatie van klanten niet verbeterde nam de kredietportefeuille in de eerste 6 maanden van het jaar af met 1 procent tot 454 miljard euro.

De vraag naar leningen was gering en er werd meer afgelost op hypotheken.Ook werd de winst gedrukt door een voorziening in het kader van het onderzoek naar het Libor-renteschandaal, waarbij de bank betrokken is. Hoeveel opzij is gezet voor eventuele boetes en claims wil de bank niet zeggen.

Vastgoedtak

Daarnaast blijft de vastgoedtak van Rabobank kampen met zeer moeilijke marktomstandigheden. Door afwaarderingen moest hier een verlies van 198 miljoen euro worden geboekt, vergeleken met een winst van 41 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. In mei kondigde Rabobank al aan de activiteiten op het gebied van commercieel vastgoed af te bouwen.

Bestuursvoorzitter Piet Moerland spreekt van een ,,moeilijk eerste half jaar'', maar benadrukt tevens dat de solvabiliteit, gemeten als core tier 1 ratio, nog steeds ,,onverminderd sterk'' blijft op 12,9 procent. Dat is volgens Moerland ruim boven de vereiste richtlijnen.

Rabobank rekent voor het tweede halfjaar nog niet op economisch herstel. De kredietverlening neemt naar verwachting verder af. De bank zal daarom op de kosten blijven letten. Moerland herhaalde dat er bij lokale Rabobanken de komende jaren naar schatting 8000 van de 28.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.