Nieuws/Financieel
1068330
Financieel

Ruim de helft meer winst voor RTL Group

Het Europese mediaconcern RTL Group heeft een nettowinst behaald in de eerste helft van het jaar van 418 miljoen euro, bijna 53 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

De winstsprong werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door het vrijvallen van een voorziening uit 2012 van in totaal 72 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 552 miljoen euro, een stijging van 9 procent vergeleken met vorig jaar. Dat is volgens RTL het op een na hoogste bedrijfsresultaat in de eerste helft van een jaar ooit.

De omzet daalde wel licht, met 1,3 procent tot 2,78 miljard euro. Dat werd vooral veroorzaakt door een daling van de inkomsten uit televisiereclame. In Nederland bedroeg de krimp van de markt voor tv-reclame in het afgelopen halfjaar 5,6 procent. RTL Nederland behaalde een operationele winst van 38 miljoen euro, onveranderd vergeleken met de eerste helft van vorig jaar.

Investeren

,,Dankzij de sterke performance van onze zenders blijft het winstniveau stabiel. Het zorgt ervoor dat ons bedrijf gezond is, zelfs in de huidige moeilijke markt'', zei topman Bert Habets van RTL Nederland in een toelichting. ,,Tegelijkertijd investeren we fors om te voldoen aan de fundamentele dagelijkse behoefte van onze kijkers om zich te laten entertainen en informeren. De overname van Videoland is zeker niet de laatste belangrijke stap die van ons is te verwachten dit jaar.''

RTL, de grootste commerciële omroeporganisatie van Europa, houdt vast aan de verwachting dat het bedrijfsresultaat in heel 2013 op hetzelfde niveau uitkomt als vorig jaar: 1,08 miljard euro.

Grootaandeelhouder Bertelsmann bracht het afgelopen half jaar een deel van zijn belang in RTL naar de beurs in Frankfurt. Het bezit nu nog 75 procent van de aandelen RTL. De RTL Group is met 53 televisiekanalen en 28 radiostations actief in 10 landen.