Nieuws/Financieel
1068391
Financieel

‘Lagere opening AEX’

De Amsterdamse effectenbeurs opent donderdag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen lager beginnen nadat uit de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank op koers ligt om het steunbeleid later dit jaar af te bouwen. In Amsterdam bracht Ahold als laatste AEX-fonds de resultaten naar buiten.

,,De AEX begint 1 tot 2 punten lager in reactie op de verliezen op Wall Street. De Fed-notulen boden geen nieuwe inzichten en men blijft ervan uitgaan dat het stimuleringsbeleid dit jaar zal worden teruggeschroefd. De rente in de VS liep daardoor verder en dat is slecht nieuws voor aandelen. Ook gaat de uitstroom van kapitaal uit de opkomende markten doo'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Supermarktconcern Ahold heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de omzet en operationele winst licht zien stijgen. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten wist de onderneming groei te realiseren. De nettowinst daalde met 17,3 procent tot 206 miljoen euro. Dat is voornamelijk het gevolg van de verkoop van het Zweedse ICA, eerder dit jaar.

Unit4

Softwarebedrijf Unit4 maakte woensdag na de slotbel de cijfers bekend dat de omzet in de eerste helft van dit jaar met 4,1 procent is gestegen tot 240,3 miljoen euro. Analisten hadden een omzet verwacht van 239,7 miljoen euro. De nettowinst klom met 21,6 procent tot 18,6 miljoen euro. Unit4 gaf aan nog steeds vertrouwen te hebben dat de doelstellingen voor dit jaar gehaald zullen worden.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste aandelenbeurzen donderdag omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 0,4 procent in de min. Een positief industriecijfer uit China bood enige steun aan de handel maar woog niet op tegen de verwachting dat het stimuleringsbeleid in de VS later dit jaar zal worden teruggeschroefd.

Fed

De Amerikaanse effectenbeurzen sloten woensdag lager, na een schommelende handelsdag. De notulen van de laatste rentevergadering van de Fed gaven aan dat er brede steun is bij de Amerikaanse centrale bank om later dit jaar het steunbeleid terug te schroeven. Dat kwam niet als een verrassing voor beleggers, maar zorgde wel voor terughoudendheid.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent lager op 14.897,55 punten. De brede S&P 500 daalde 0,6 procent tot 1642,80 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 3599,79 punten.

AEX

De Europese aandelenbeurzen verloren eerder op de dag ook terrein in afwachting van de notulen van de Fed. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 367,51 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 550,29 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt lieten verliezen tot 0,3 procent zien. Londen ging 1 procent omlaag.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3344 dollar waard, tegen 1,3367 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde 103,81 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 109,57 dollar.