Nieuws/Financieel
1068403
Financieel

Fed verdeeld over afbouw steun

Dat de steun dit jaar moet worden afgebouwd is geen discussiepunt meer, maar de leden van de Federal Reserve zijn het niet eens over wanneer de afbouw van het kwantitatieve verruimingsprogramma moet beginnen. Een deel pleit voor onmiddelijke afbouw, een ander deel acht geduld noodzakelijk. Dat blijkt uit de notulen van de julivergadering van de Fed, die vanavond naar buiten kwamen.

Wel scharen de leden zich achter de plannen die voorzitter Ben Bernanke in juni uiteenzette. Daarin is de kans het grootst dat de centrale bankiers in september beginnen met het afbouwen van het maandelijkse steunprogramma van $85 miljard.

Die beslissing is echter afhankelijk van het herstel van de Amerikaanse economie. De leden verschillen van mening hoe sterk de economie nu is. In ieder geval wil Bernanke het aankoopprogramma nog dit jaar afbouwen, tot de steun halverwege 2014 helemaal teruggeschroefd is.

Werkloosheid

Ook was flinke discussie binnen de Fed of de doelstelling voor de werkloosheid, nu op 6,5%, naar beneden bijgesteld moet worden. Zo´n beslissing zou zorgen weg moeten nemen, dat de afbouw van het steunprogramma gevolgd wordt door verhoging van de rentetarieven.

Markt

Vlak na het openbaar maken van de notulen steeg de rente op Amerikaanse staatsobligaties, terwijl de aandelenindices daalden. De dollar werd iets sterker.

Lees hier de notulen van de julivergadering.