Nieuws/Financieel
1068742
Financieel

Gemengd slot Wall Street

Na vier verliesbeurten op rij, boden de beurzen op Wall Street dinsdag bij het sluiten van de handel een gemengd beeld. De Dow-Jonesindex werd kort voor het slot net in het rood getrokken, terwijl de S&P 500-index en de Nasdaq ruim op positief terrein eindigden. Beleggers putten moed uit beter dan verwachte resultaten van winkelketens en wachtten tegelijkertijd met spanning op meer duidelijkheid over het beleid van de Federal Reserve. Die duidelijkheid zou woensdag na afloop van de beleidsvergadering van de Fed moeten komen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 15002,99 punten. De S&P 500 sloot 0,4 procent hoger op1652,35 punten en de Nasdaq boekte een winst van 0,7 procent tot 3613,59 punten.

Vooral detailhandelsketens profiteerden van de opleving. Beleggers reageerden positief op beter dan verwachte resultaten van onder meer Best Buy. 's Werelds grootste elektronicaketen behaalde in het afgelopen kwartaal de hoogste winst in meer dan 2 jaar. De winststijging was vooral te danken aan kostenbesparingen. Het aandeel sloot 13,2 procent hoger.

J.C. Penny

Home Depot, het grootste doe-het-zelfconcern van de Verenigde Staten, liet dinsdag ook weten te profiteren van het herstel op de Amerikaanse huizenmarkten en verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar. Het aandeel boekte in de ochtendhandel nog een bescheiden winst, maar noteerde bij het slot een verlies van 1,2 procent.

Winkelketen J.C.Penny, dat dinsdag bekendmaakte de omzetdaling iets te hebben verkleind, kreeg er 6 procent bij.

Barnes&Noble

Boekhandel Barnes&Noble verloor ruim 12 procent, nadat oprichter en voorzitter Leonard Riggio had laten weten voorlopig geen interesse meer te hebben in een mogelijke aankoop van de verkoopactiviteiten van de boekhandelaar. De afzegging van Riggio komt kort nadat de keten een lagere omzet en een fors gedaalde winst bekend moest maken over het afgelopen kwartaal.

De winsten op Wall Street werden iets getemperd door de gestegen rente op Amerikaanse staatsobligaties. Sommige beleggers lieten de meer riskante aandelen liggen en stapten in de veiligere staatsschuldpapieren.

Stimuleringsbeleid

De stemming was verder gespannen in afwachting van de informatie die woensdagavond naar buiten komt na de beleidsvergadering van de Federal Reserve. Mogelijk komt er dan meer duidelijkheid over het afbouwen van de stimuleringsprogramma's van de Fed. Het stimuleringsbeleid was de afgelopen maanden een van de aanjagers van de economie, maar verscheidene Fed-bestuurders hebben al aangegeven dat nu er tekenen zijn dat de economie herstelt, de steun niet eindeloos kan worden verlengd.

De euro noteerde op 1,3422 dollar, tegen 1,3427 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie daalde met 2 procent tot 104,92 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en stond op 110,07 dollar.