Nieuws/Financieel
1068757
Financieel

Donkerrood Damrak

De Amsterdamse beurs verkeerde vandaag in een depressie. De toonaangevende AEX-index zakte met 1,3% weg en sloot op 368,93 punten. Het verlies bleef beperkt doordat de beurzen in de VS een opgaande lijn ingingen.

Twee zaken bepaalden de dag. Beleggers waren in afwachting van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale banken. Die worden vandaag bekendgemaakt en moeten duidelijkheid geven over een mogelijke afbouw danwel voortzetting van het monetaire stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten.

Daarnaast zijn er zorgen over de kelderende beurzen, dalende valuta en stijgende rentes in Azië. Zo verloor de beurs in Indonesië in drie dagen ruim tien procent van zijn waarde, zakte de waarde van de Thaise munteenheid baht tot het laagste niveau in vier jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en steeg de rente op tienjarige Indiase staatsleningen tot het hoogste niveau sinds 2001.

Het aandeel TomTom redde de negatieve beursdag en eiste de meeste aandacht op. In de laatste drie kwartier van de handel maakte het aandeel een sprintje en wist uiteindelijk een dikke 8% hoger te pieken op €4,91. De handel raakte in de ban van een marktgerucht dat er plannen zijn om het Amsterdamse bedrijf van de beurs te halen. Er werden dubbel zoveel aandelen als normaal verhandeld. Maar het bericht werd nergens bevestigd.

Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer raakte niet in de stress van het verlies van Beursplein 5. „Dit zijn de stilste handelsweken van het jaar. Dan wordt de handel vooral bepaald door partijen van het snelle geld. De daling vind ik eigenlijk gewoon een gezonde correctie. Maar de daling wordt extra kracht gegeven door de ontwikkelingen in Azië. Dat komt doordat Amerikaanse dollars onttreokken worden uit landen als Thailand, Indonesië en de Filippijnen. Sinds mei is de beurs van Jakarta al meer dan 15% gedaald, en die in Bangkok meer dan 14%. Het westerse geld trekt er weg. Ook de Indiase roepie moet steeds verder worden ondersteund. Tegelijkertijd stijgt de tienjarige Amerikaanse rente.”

Volgens Koenders is de AEX de richting ingegaan van verdere verzwakking. „Het zijn allemaal paniekerige bewegingen bij elkaar. Maar die zorgen ervoor dat er waarschijnlijk een grotere daling komt.”

Geen zorgen

Serge Enneman, handelaar bij ABN Amro, maakt zich geen zorgen over de dalende AEX. "We zijn de afgelopen tijd sterk omhoog gegaan, ook deels door een rotatie. Beleggers stapten uit obligaties en gingen naar aandelen toe. Daar is nu even een pauze in gekomen, beleggers positioneren zich voorzichtig met het oog op de Fed." Woensdag publiceert de Fed zijn notulen van de vorige vergadering. Beleggers speuren daarin naar hints over het terugschroeven van de kwantitatieve verruiming. Donderdag en vrijdag komen centrale bankiers bij elkaar in Jackson Hole, waarna zij wellicht meer bekend maken over de opvolging van Ben Bernanke en de toekomst van het steunprogramma.

Tot die tijd verwacht Enneman niet te veel vuurwerk. "We zijn 3% teruggelopen van de recente top. Dit hoort erbij en ik verwacht dat we eerst rond dit steunniveau van 370 blijven hangen." Hij wijst er verder op dat beleggers wat winsten aan het nemen zijn en dat de volumes nog niet overdadig zijn, wat duidt op enige voorzichtigheid.

AEX

Alle hoofdfondsen eindigden in het rood. ArcelorMittal had het net als gisteren zwaar te verduren. Het staalconcern verloor 3,1% tot €9,86 op het nieuws dat de Amerikaanse bank Morgan Stanley zijn koopadvies voor het concern naar beneden bijstelde naar 'underweight'. Maar technisch dienstverlener Imtech werd het zwaarst getroffen en moest 5,6% inleveren op €2,04, zonder duidelijk aanwijsbare reden.

Luchtvaartcombinatie Air France KLM daalde 1,9% tot €6,14. Ook Aegon begon slecht en verloor 4,1% op €5,53.

ING blijkt miljoenen meer verdiend te hebben te hebben aan zijn investering in de Noordtunnel bij Alblasserdam. Beleggers waren niet onder de indruk, de bankverzekeraar zakte 1,9% weg op €8,25.

Staalfondsen

In de Midkap hadden staalfondsen Aperam en AMG het zwaar. Grondstoffenreus Glencore Xstrata moest meer verlies noteren dan verwacht, onder meer vanwege slechte economische omstandigheden die de grondstofprijzen drukten.

Bouwer Bam moest 2,1% inleveren op €4,63, verzekeraar Delta Lloyd ging 1,4% achteruit en sloot op €15,14.

Smallcapfonds Cryo-Save maakte bekend in de eerste helft van het jaar verlies te hebben geleden, maar de stamcelbank voorspelde voor het hele jaar een positief bedrijfsresultaat. Beleggers deelden het optimisme, het fonds steeg met 2,2% tot €1,72.

Het lokaal genoteerde biotechbedrijf Galapagos daalde 1,5% tot €15,31 op het nieuws dat de voormalig financieel directeur terugkeert als topman van de servicedivisie.

Volg de gehele dag uw aandelen op onze koersenpagina.