Nieuws/Financieel
1068807
Financieel

Indiase roepie vervolgt val

MET VIDEO De Indiase roepie heeft zijn vrije val vanochtend voortgezet. Voor een Amerikaanse dollar moet inmiddels een recordaantal van 64 Indiase roepies betaald worden. Hoewel een goedkopere munt de export ten goede komt, overheersen de negatieve gevolgen voor de Indiase economie.

De koersval van de roepie met inmiddels 13% in de afgelopen twee maanden is allereerst te wijten aan de haperende Indiase economie. De economische groei bedroeg in het eerste kwartaal nog slechts 4,8%, een halvering vergeleken met drie jaar geleden. De onlangs door de Indiase autoriteiten opgelegde restricties aan ondernemingen en particulieren om geld naar het buitenland te brengen, heeft de situatie alleen maar verslechterd. Dit wordt namelijk als paniekvoetbal gezien.

Ook al vanwege de gigantische inflatie van bijna 10% vrezen diverse experts dat de roepie zijn glijvlucht zal vervolgen. Anderen stellen daar tegenover dat de stijging van de Indiase productiviteit enig herstel rechtvaardigt.

Waar Japan vooral de voordelen ziet van een goedkope valuta - het komt immers de export ten goede - wordt bij India gevreesd dat het land met een catastrofaal verlies aan vertrouwen geconfronteerd wordt. Indiase bedrijven die veel geleend hebben in buitenlandse valuta´s, komen bovendien in de problemen.

Politici proberen het vertrouwen te herstellen door het handelstekort terug te dringen middels het bevorderen van hun eigen energievoorziening ten koste van olie-importen. Tevens zijn ze van plan buitenlandse investeringen in India te stimuleren. Critici vrezen echter dat deze maatregelen niet eenvoudig door te voeren zijn en zien sowieso geen onmiddellijk positief effect.