Nieuws/Financieel
1068808
Financieel

'Liever Duitse dan Nederlandse obligaties’

Hoewel de Europese economie er beter voorstaat dan een jaar geleden, meent fondsbeheerder David Simner van Fidelity Euro Bond dat enige voorzichtigheid op zijn plaats is. Ook ten aanzien van Frankrijk en Nederland, en hij geeft dan ook de voorkeur aan Duitse staatsobligaties boven die van ons eigen land.

Waar de 10-jaarsrente in Nederland begin dit jaar amper 20 basispunten boven die in Duitsland lag, is dit inmiddels opgelopen tot meer dan 40 basispunten. Volgens Simner compenseert dit echter nog niet de risico’s van de Nederlandse economie. Tevens heeft hij liever Duitse obligaties met een huidige rente van ongeveer 1,85% dan Franse obligaties met een rente van 2,4%.

Enorme uitdagingen

De fondsbeheerder wijst erop dat zowel Nederland als Frankrijk geconfronteerd wordt met enorme uitdagingen om hun economieën te hervormen. Hij roemt Duitsland juist als de motor van de Europese economie en vindt het vertrouwenswekkend dat bondskanselier Angela Merkel over een maand vermoedelijk weer herkozen wordt.

De recente opmars van de obligatierentes in Europa in navolging van die in de VS is volgens Simner geen lang leven beschoren. Weliswaar waren de economische data de laatste maanden bemoedigend, maar hij betwijfelt of het herstel een duurzaam karakter krijgt. Zowel vanwege de voortgaande bezuinigingen en de grote afhankelijkheid van de export.