Nieuws/Financieel
1068822
Financieel

Groei Jumbo vertoont krasjes

Jumbo-topman Ton van Veen is er zeker van dat de Brabantse supermarktketen over een paar jaar weer ’significant’ harder zal groeien dan de markt. Maar op dit moment is dat niet het geval.

De groei hapert. In de eerste zes maanden van dit jaar zagen de Jumbo-winkels hun autonome omzet met 2,1% stijgen, een tikkeltje onder de marktgroei van 2,3%. De C1000-supers, ook onderdeel van Jumbo, groeiden autonoom met 0,7%. Winstcijfers maakt het bedrijf niet bekend.

„Dit is onvermijdelijk, maar tijdelijk”, zegt Van Veen. „Over een paar jaar versnellen we weer.” Het heeft volgens hem alles te maken met de snelle opmars van de Jumbo-winkels. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal Jumbo-filialen van 309 naar 351. Dit jaar worden er in totaal tachtig filialen geopend. En volgend jaar gaat dat in hetzelfde tempo door. Over twee jaar moeten alle C1000’s zijn omgebouwd tot Jumbo.

De ombouw begint krasjes te vertonen. „In toenemende mate raken we met onze nieuwe Jumbo’s onze bestaande winkels”, geeft Van Veen toe. Met de huidige groei van het aantal Jumbo-winkels kiezen klanten die in een bepaalde Jumbo hun boodschappen deden, vaker voor een vestiging die meer in de buurt zit. Dat betekent dat een klant van Jumbo A naar Jumbo B gaat. Daardoor komt de autonome groei onder druk te staan.