Nieuws/Financieel
1068910
Financieel

Duitsland profiteert van eurocrisis

De crisis heeft Duitsland geen windeieren gelegd. Onze oosterburen staken een voordeel van ruim €40 miljard in de zak door de lage rente, zo schrijft Der Spiegel. Tegelijkertijd spendeerde de Duitse overheid €599 miljoen aan maatregelen om crisiseffecten in eigen land het hoofd te bieden.

Duitsland heeft geprofiteerd van de kredietcrisis omdat beleggers een veilige haven zien in Duits schuldpapier. Uit cijfers van het Duitse ministerie van Financiën blijkt dat de Duitsers over de jaren 2010 tot en met 2014 een voordeel van €40,9 miljard opstrijken. Het bedrag is het verschil tussen de begrote en de daadwerkelijk betaalde rente op staatsleningen.

Sinds 2010 daalde de rente op Duits schuldpapier met een vol procentpunt. Duitsland profiteert in tegenstelling tot Nederland optimaal van het rentevoordeel, omdat de economie verder tot bloei is gekomen. Hierdoor heeft minister Schäuble van Financiën ook meer belastinggeld binnen gekregen. Meevaller op meevaller dus. Schäuble probeert nog even maximaal te profiteren van de lage rente. Zijn ministerie is voornemens om meer langlopende obligaties tegen een gunstig rentetarief op de markt te brengen. Nederland heeft haar begroting niet op orde en is, zo waarschuwde DNB-president Klaas Knot, ’verslaafd’ geraakt aan de lage rente. Bovendien heeft ons land minder groei dan Duitsland.