Nieuws/Financieel
1068924
Financieel

Cryo-Save voorziet winst

Cryo-Save heeft in de eerste helft van dit jaar opnieuw verlies geleden, maar verwacht aan het einde van dit jaar winstgevend te zijn. Dat meldde de stamcelbank dinsdag.

Cryo-Save boekte afgelopen halfjaar een nettoverlies van 2,5 miljoen euro, tegen een min van 3,2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet zakte in de eerste helft van 2013 met 16 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 15,9 miljoen euro.

Het bedrijf verwacht door kostenbesparingen, een betere omgang met het werkkapitaal en de verkoop van verliesgevende buitenlandse activiteiten tegen het einde van het jaar winstgevend te zijn. De maatregelen moeten vervolgens zorgen voor een ,,duurzaam winstgevende'' toekomst, aldus Cryo-Save.

Dalende marges

Afgelopen halfjaar werd 2 miljoen euro op de kosten bespaard. Dit was door dalende marges echter niet voldoende om de terugval van de brutowinst, met 2,7 miljoen euro tot 9,8 miljoen euro, te compenseren. Het bedrijfsresultaat (ebitda) eindigde mede daardoor 0,1 miljoen euro in het rood. Het resultaat werd ook gedrukt door eenmalige kosten van 0,7 miljoen euro.

Cryo-Save zag de omzet afgelopen halfjaar op al zijn markten dalen. Vooral in Spanje, Italië en Hongarije was de afname fors, in de overige landen zakten de opbrengsten een fractie, tot 8,4 miljoen euro. In totaal werden 15.200 nieuwe monsters in bewaring gegeven. Dat waren er 2800 minder dan een jaar eerder.

Groeikansen

Volgens tijdelijk bestuursvoorzitter Evi Mattil ligt het bedrijf op koers om aan het einde van dit jaar winst te maken. ,,We richten ons meer op de directe verkoop aan klanten, dringen de kosten terug en optimaliseren de commerciële activiteiten om de groeikansen die de markt nog altijd biedt te benutten'', stelde ze.

Mattil gaf desgevraagd aan dat 2014 een winstgevend jaar zal zijn voor Cryo-Save. Ze wilde niet ingaan op de vraag of dit betekent dat het bedrijf een positief netto- of bedrijfsresultaat verwacht.

Afstoten

Cryo-Save neemt ,,voor het einde van het jaar'' een besluit over welke activiteiten worden afgestoten, aldus Mattil. De desinvesteringen kunnen ertoe leiden dat het bedrijf de activiteiten in een land geheel staakt, maar dat staat volgens haar nog niet vast. Alle maatregelen om de winstgevendheid te verbeteren leiden volgens de bestuursvoorzitter tot een ,,aanzienlijke'' besparing. Over de concrete gevolgen voor de personeelsomvang deed ze geen uitspraak.

Cryo-Save beschikte eind juni over een positieve kaspositie van 5,3 miljoen euro. In augustus werden bezittingen in Lyon voor 2,3 miljoen euro verkocht. Die opbrengst wordt aan de kasreserves toegevoegd. Daarnaast werd een afschrijving van 0,7 miljoen euro doorgevoerd. Die heeft geen gevolgen voor de kaspositie.