Nieuws/Financieel
1068948
Financieel

Vooruitblik: 'Ebitda Vopak volgens consensus'

Tankopslagbedrijf Vopak zal vrijdag definitieve cijfers bekendmaken over de eerste helft van dit jaar. In juli kwam Vopak met een winstwaarschuwing voor het gehele jaar en voorlopige cijfers over de eerste 6 maanden van 2013.

Vopak gaf aan voor heel 2013 een ebitda exclusief bijzondere posten te verwachten van 730 tot 780 miljoen euro, terwijl eerder werd gerekend op 760 tot 800 miljoen euro. Over de eerste helft kwam de ebitda ex items uit op 385 miljoen euro. De gemiddelde analistenverwachting ligt nu op 384,4 miljoen euro. De consensus voor de omzet ligt op 662,5 miljoen euro.

De bezettingsgraad in eerste helft kwam uit op circa 88 procent, tegen 91 procent in de eerste helft van 2012.

Bezettingsgraad

ING liet in een vooruitblik weten vooral meer informatie te willen over de bezettingsgraad in Nederland en of die het dieptepunt heeft bereikt. Ook wil ING meer weten over nieuwe contracten voor ruwe olie in Europoort en benzine in Laurenshaven in de tweede helft van het jaar.

ING verwacht verder niet dat Vopak de outlook voor dit jaar zal veranderen. De bank denkt dat dit jaar en in de eerste helft van 2014 de winst nog zal stagneren en dat de groei pas in de tweede helft van volgend jaar weer op gang komt.