Nieuws/Financieel
1068983
Financieel

Winst Glencore Xstrata daalt fors

Glencore Xstrata heeft in de eerste helft van 2013 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Dat maakte het grondstoffenbedrijf dinsdag bekend.

De nettowinst, voor bijzondere kosten, van het bedrijf dat eerder dit jaar ontstond door de fusie tussen grondstoffenverkoper Glencore en mijnbouwer Xstrata zakte met 39 procent tot 2 miljard dollar (1,5 miljard euro). De omzet daalde met 2 procent tot 121,4 miljard dollar. De cijfers van het voorgaande jaar zijn aangepast voor de overname van Xstrata. Ondanks de forse daling was de winst iets hoger dan analisten hadden voorspeld.

De overname van Xstrata ging gepaard met een afschrijving van 7,7 miljard dollar op de waarde van dat bedrijf. Door de overname ontstond het op drie na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld.

Moeilijke economische omstandigheden

De moeilijke economische omstandigheden zetten afgelopen halfjaar druk op de prijzen van grondstoffen. Zo lag de prijs van koper afgelopen halfjaar 7 procent lager dan een jaar eerder, bracht goud 8 procent minder op en daalde de zilverprijs met 13 procent. Nikkel kostte gemiddeld 12 procent minder dan in de eerste helft van 2012.

Het bedrijf probeert door kostenbesparingen en de verkoop van bezittingen de winst op peil te houden.