Nieuws/Financieel
1068988
Financieel

Prijsdalingen drukken winst BHP Billiton

De winst van BHP Billiton is in het boekjaar dat op 30 juni afliep met bijna 30 procent gedaald vanwege lagere grondstofprijzen. Een recordhoge productie bracht geen soelaas. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die 's werelds grootste mijnbouwgroep dinsdag naar buiten bracht.

De nettowinst bedroeg 10,9 miljard dollar (8,2 miljard euro) in vergelijking met 15,4 miljard dollar een jaar eerder. De omzet daalde met 8,7 procent tot iets minder dan 66 miljard dollar. Het onderliggende bedrijfsresultaat daalde door lagere prijzen met 22,4 procent ofwel 8,9 miljard dollar tot 21,1 miljard dollar.

BHP Billiton wijt de prijsdalingen bij een aantal metalen, evenals Rio Tinto en Vale recent, aan een tragere groei van de Chinese economie. China was met een onstuimige groei jarenlang de drijvende kracht achter de mondiale vraag naar grondstoffen.

Record

Het concern realiseerde naar eigen zeggen voor het dertiende jaar op rij een recordhoge ijzerertsproductie. Tegelijkertijd daalde de prijs van deze grondstof echter met 17 procent, waardoor het onderliggende bedrijfsresultaat met 4,1 miljard dollar daalde. Lager prijzen voor onder meer kolen haalden nog eens 3,7 miljard dollar van het resultaat af.

De economische omstandigheden stonden in de tweede helft van het boekjaar onder druk door een lager dan verwacht groeitempo in opkomende markten, waaronder China. In de Verenigde Staten stonden forse verlagingen van de overheidsuitgaven groei in de weg. BHP Billiton ziet desondanks lichtpuntjes. Volgens het concern is er, met het oog op de verbeterende werkgelegenheid en de toenemende persoonlijke inkomens, ruimte voor de Chinese overheid om te hervormen om zo te zorgen voor stabiele groei op de lange termijn. In de VS put het bedrijf moed uit de bescheiden economische groei, die naar verwachting zal doorzetten. Wel blijven er risico's verbonden aan de afbouw van steunmaatregelen.

Ook het nieuwe overheidsbeleid in Japan is positief voor de middellange termijn, aldus BHP dat verder India en Oost-Azië ziet als ,,belangrijke bronnen van economische groei.'' De situatie in Europa zal ,,redelijk stabiel blijven, hoewel we niet rekenen op een sterk of snel herstel zolang structurele problemen blijven bestaan.''