Nieuws/Financieel
1068990
Financieel

‘Lagere opening AEX’

De Amsterdamse effectenbeurs opent dinsdag naar verwachting lager. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met verliezen beginnen in navolging van de negatieve stemming in Azië en de lagere slotstanden op Wall Street. De onzekerheid over de afbouw van het stimuleringsbeleid in de VS blijft zorgen voor terughoudendheid.

,,De AEX begint rond 1 punt lager na de nieuwe verliesbeurt op Wall Street en de koersdaling in Japan. De Europese beurzen blijven gezien de koersverliezen in de VS, waar de lange rente verder oploopt, nog redelijk liggen en zijn aardig prijshoudend. Vooral de AEX blijft sterk liggen. Een slot onder de 372 punten zou voor de Amsterdamse beurs een eerste signaal kunnen zijn voor een verdere neergang“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Cryo-Save heeft in de eerste helft van dit jaar opnieuw verlies geleden, zo bleek dinsdag uit cijfer van de stamcelbank. Het bedrijf verwacht wel aan het einde van dit jaar winstgevend te zijn. Cryo-Save leed afgelopen halfjaar een nettoverlies van 2,5 miljoen euro, tegen een min van 3,2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet zakte met 16 procent.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag omlaag. In Tokio viel de Nikkei 2,6 procent terug tot het laagste niveau in meer dan 7 weken tijd. De recente stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar bleef zorgen voor koersverliezen onder de grote Japanse exportbedrijven. Ook Japanse bedrijven die veel producten verkopen in Indonesië gingen omlaag na teleurstellende macrocijfers uit het land.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten maandag in mineur, waarmee de verliezen van vorige week werden voortgezet. Beleggers waren voorzichtig in afwachting van meer informatie van de Federal Reserve over de afbouw van het steunprogramma voor de Amerikaanse economie.

Dow

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 15.010,74 punten. De brede S&P 500 stond 0,6 procent in de min op 1646,06 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 3589,08 punten.

Ook de Europese aandelenbeurzen eindigden maandag met verliezen. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 373,80 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 556,87 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen gingen tot 0,5 procent omlaag. De beurs in Parijs deed het slechter met een verlies van 1 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3352 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 106,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 109,13 dollar.