Nieuws/Financieel
1069000
Financieel

Nikkei op laagste punt in 7 weken

De effectenbeurs in Tokio verloor dinsdag weer terrein. De onzekerheid over het moment waarop de Amerikaanse centrale bank zijn steunbeleid begint af te bouwen zette ook de beurzen in het Verre Oosten druk. De Nikkei sloot 2,6 procent in de min op 13.396,38 punten. Dat is het laagste niveau in meer dan 7 weken tijd.

De recente stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar bleef daarbij zorgen voor koersverliezen onder de grote Japanse exportbedrijven. Een opvallende verliezer was het Japanse olie- en gasexploratiebedrijf Inpex dat met een min van 3,2 procent het grootste koersverlies leed sinds 29 juli. Daihatsu Motor leverde ruim 6 procent in na teleurstellende macrocijfers uit Indonesië. Het bedrijf zet relatief veel van zijn producten in het land af.

Op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten werden ook overwegend verliezen geleden. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index in de middaghandel 1,7 procent lager. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,7 procent en in Seoul zakte de Kospi 1,6 procent.