Nieuws/Financieel
1069675
Financieel

Flinke stijging Amerikaanse rente

De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties is de afgelopen dagen gestegen naar het hoogste niveau in 2 jaar. De stijging is vooral het gevolg van verbeterde vooruitzichten voor economisch herstel, waardoor beleggers verwachten dat de centrale banken de stimuleringsprogramma's terug zullen schroeven.

Donderdag kwam de rente op de 10-jarige leningen kort op 2,82 procent, om later iets terug te vallen tot rond de 2,77 procent. Vrijdag maken de Amerikaanse autoriteiten enkele belangrijke cijfers over de economie bekend, waarna een nieuwe stijging mogelijk is. Ook de rentes op Britse en Duitse staatsobligaties gingen vrijdag omhoog.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de afgelopen jaren voor enorme bedragen onder meer staatsobligaties opgekocht. Omdat beleggers nu verwachten dat hieraan een einde komt en de prijs daarom zal dalen, deden zij de leningen donderdag en vrijdag van de hand. De prijs van de obligaties beweegt zich tegengesteld aan de rente. Een hogere rente betekent een lagere waarde van het schuldpapier.