1070201
Financieel

Begrotingstekort richting 4%

De Nederlandse economie klimt in 2014 uit de recessie, maar de groei zal met 0,75% nog zeer bescheiden zijn. Het begrotingstekort loopt zonder nieuwe bezuinigingen volgend jaar verder op tot liefst 3,9%.

Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) vanmorgen bekendgemaakt. De groeicijfers zijn minder gunstig dan de raming van juni, toen nog werd uitgegaan van een groei van 1% in 2014. Ook loopt de werkloosheid volgend jaar verder op tot 670.000 personen, ofwel 7,5% van de beroepsbevolking. Dit jaar krimpt de economie met 1,25%.

Bezuinigingen

De nieuwe cijfers van het CPB vormen de basis voor de onderhandelingen voor Prinsjesdag, waarbij het kabinet een bezuinigingspakket van 6 miljard in elkaar wil sleutelen om het begrotingstekort volgend jaar fors omlaag te brengen.

Die zes miljard euro zal niet genoeg zijn om het begrotingstekort onder de Europese grens van 3% te brengen, maar Brussel heeft eerder aangegeven dat dit volgend jaar nog niet hoeft.

Neergang

Eerder vandaag maakte het CBS al bekend dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2013 opnieuw met 0,2% is gekrompen. Daarmee is voor het vierde kwartaal achtereen sprake van een neergang.

Pijnlijk is vooral dat Nederland duidelijk slechter presteert dan andere Europese landen als Duitsland en Frankrijk, waar de economie wel al duidelijk groeit. Gisteren uitte ook Nobelprijswinnaar Krugman kritiek op de bezuinigingsdrift van het kabinet Rutte.

Uit de nieuwe cijfers van het CPB blijkt verder dat de inflatie volgend jaar afneemt tot 2%, maar dat consumenten ook volgend jaar minder besteden (-0,75%). Dit jaar dalen de consumptieve bestedingen met liefst 2,25%. De bedrijfsinvesteringen zullen volgend jaar echter wel weer bescheiden groeien na de forse krimp die dit jaar wordt verwacht.

Wat moet het kabinet doen om uit de recessie te komen ? Vul de poll in op DFT !