Nieuws/Financieel
1070440
Financieel

Nieuwe cijfers werpen licht op stand economie

Nieuwe macro-economische cijfers maken woensdag duidelijk of Nederland nog in een recessie zit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt dan bekend hoe de Nederlandse economie zich in het tweede kwartaal heeft ontwikkeld. Dezelfde dag komt ook het Centraal Planbureau (CPB) met cijfers over de economische prognose voor 2014.

Economen van Rabobank, ABN Amro en ING denken niet dat Nederland al uit de recessie is geklommen. Zij verwachten nog een economische krimp in het tweede kwartaal tussen de 0,2 en 0,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

De economie van ons land, die al sinds het derde kwartaal van vorig jaar krimpt, ging in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent achteruit. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.

De effecten van de door Brussel gevraagde extra 6 miljard euro aan bezuinigingen zijn in de cijfers die het Centraal Planbureau publiceert nog niet meegenomen. Definitieve CPB-cijfers met alle doorrekeningen zijn pas op Prinsjesdag te verwachten.