Nieuws/Financieel
1070474
Financieel

Damrak stijgt gestaag door

De Amsterdamse beurs vervolgde dinsdag de weg omhoog. Een gunstig vertrouwenscijfer uit Duitsland zwengelde de koopbereidheid van beleggers verder aan.  Imtech had bij de hoofdfondsen wederom een goede dag. Op de lokale markt kreeg vermogensbeheerder Van Lanschot applaus dankzij meevallende bedrijfsresultaten.      

De AEX stond de gehele dag op winst en eindigde 0,5% in de plus op 377,64 punten, het hoogste niveau sinds september 2008. De Midkap-index ging 0,3% vooruit tot 557,40 punten.

Elders in Europa hielden de beurzen ook de wind in de rug.  Frankfurt won 0,7%. Parijs steeg 0,5%.

 Jubel over Duitsland

Beleggers bleven positief over het economisch herstel in de eurozone en kregen in de ochtendhandel  een bevestiging daarvan dankzij het sterk toegenomen vertrouwen van economen en analisten in de Duitse economie. De vertrouwensindex van het onderzoeksinstituut ZEW, die de verwachtingen voor het komende halfjaar weergeeft, steeg in augustus van 36,3 naar 42. Op de Europese obligatiemarkten was de verwachting dat het ergste van de recessie achter de rug is in de eurozone ook goed merkbaar. Het verschil tussen de rente op 'veilige' Duitse obligaties en die op leningen van Italië en Spanje daalde tot de laagste niveaus in 2 jaar tijd. Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, waarschuwt voor al te veel optimisme. "Het gaat langzamerhand de goede kant uit in Europa, maar er is voorlopig nog geen uitbundige groei. Daarnaast is er nog veel onzekerheid over de veerkracht in de perifere EU-landen."

Tijdens de middaghandel had een cijfer over de Amerikaanse detailhandelsverkopen weinig invloed op de koersen. De verkopen in de VS namen in juli 0,2% toe, terwijl een groei van 0,3% was verwacht. Exclusief autoverkopen stegen de verkopen met 0,5%, iets harder dan voorspeld. De opwaartse bijstelling van de verkopen in juni was een opsteker, stelt Marey. De cijfers onderschrijven volgens hem het beeld dat Amerikaanse consumenten ondanks de belastingmaatregelen stabiel blijven besteden en niet in het defensief springen. "Dat is vooral te danken aan de gunstige ontwikkeling op de aandelenmarkten en de huizenmarkt."

Gelet op de verdere stijging van de rente op 10-jarige staatsobligaties in de VS signaleert de Rabo-econoom dat de markt er steeds meer rekening meehoudt dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) op korte termijn een begin gaat maken met het terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen. "Toch is het nog geen gedane zaak gezien de recente gemengde economische cijfers uit de VS en de verdeelde uitspraken van verschillende Fed-leden. Bovendien blijft er nog sprake van stimuleren door de Fed ook als het opkoopprogramma van $85 miljard iets verlaagd wordt."

Wall Street deed bij het slot van Europa een stapje terug. De Amerikaanse beurzen stonden nipt in de min. 

Imtech opnieuw omhoog

Bij de hoofdfondsen was het geplaagde Imtech verder in herstel. De technisch dienstverlener ging aan kop met een plus van 3,6% op €2,21. Het cyclische staalfonds Arcelor Mittal was ook weer op dreef en zag de koers nog eens 1,2% aantrekken op €10,46.

PostNL won 2,9% op €2,69. Het nieuws dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds van het postbedrijf verder is verbeterd, gaf de koers een impuls. TNT Express (+2% op €6,61) was eveneens in trek.

Air France KLM werd 1,7% meer waard op €6,64. Unilever kreeg er 0,9% bij op €30. Zakenbank Kepler handhaafde het advies voor het voedingsmiddelenconcern op 'kopen'.

Reed Elsevier sloot 0,1% hoger op €18,70. Het mediaconcern heeft de Britse uitgever Woodhead Publishing ingelijfd.  

Overnamekandidaat KPN klom eveneens 0,1%. Het Nederlandse telecomconcern gaat samenwerken met Telekom Austria op het gebied van glasvezel.

Slechts drie fondsen hielden de voeten niet droog. ING werd gedrukt door winstnemingen na de sterke opmars in voorgaande handeldagen en verloor 1,2% op €8,60. Philips liet 0,7% liggen op €24,30.

In de Midkap kleurden de borden ook overwegend groen. Dubbeltjesfonds Pharming koerste 10,3% hoger. ASMI voegde 2,9% toe aan het vorige slot. Softwarebedrijf Unit4 kon een plus van 2,1% bijschrijven.

Binckbank daarentegen leverde 1,7% in. Corbion, het voormalige CSM, zakte 0,2%.

Op de lokale markt schoot Van Lanschot 4,5% omhoog naar €16,89. De zakenbank boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een flink hogere nettowinst, onder meer vanwege kostenbesparingen.

De hele dag uw favoriete aandelen volgen? Dat kan via onze koersenpagina.