Nieuws/Financieel
1070494
Financieel

'Justitie VS tegen luchtvaartfusie'

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten zijn tegen een fusie tussen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines en US Airways. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil het samengaan van de ondernemingen door middel van een rechtszaak proberen te verbieden, zo is dinsdag bekend geworden.

Volgens de autoriteiten is de fusie, waarmee de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld zou worden gecreëerd, slecht voor de concurrentie in de sector. Daarnaast zouden ook Amerikaanse mededingingswetten worden overtreden.

Het moederbedrijf van American Airlines, AMR, verkeert momenteel in een faillissementsprocedure. De onderneming hoopte door middel van de fusie de herstructurering rond te maken en een doorstart van American Airlines te bewerkstelligen.

Onverwacht

Analisten hadden het negatieve besluit van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten niet verwacht. In de afgelopen jaren is er juist meerdere malen wel toestemming verleend voor verscheidene luchtvaartfusies, wat al tot een consolidatieslag in de Amerikaanse luchtvaartsector heeft geleid.

Bovendien had de combinatie juist vorige week het groene licht gekregen van de EU, nadat de luchtvaartmaatschappijen hadden toegezegd af te zien van hun recht op een dagelijks retourtje Philadelphia-Londen Heathrow.