Nieuws/Financieel
1070539
Financieel

Steepener betaalt weer hoge rente

Vandaag werd de nieuwe coupon op de steepener van de 6,5% Nederlandse Waterschapsbank  (NWB) vastgesteld. Op basis van een 10-2 spread van 1,48% vergoedt NWB op dit papier de komende twaalf maanden 5,92%.

6,5% Nederlandse Waterschapsbank 2035

In een column van alweer enkele jaren geleden schreef ik over de wederopstanding van deze lening van NWB, die na een rentevaste periode een rente vergoedt op basis van het renteverschil tussen de 10jaars en 2jaars rente, vermenigvuldigd met vier. Zoals het sommetje laat zien is de uitkomst 5,92%, uit te betalen tot en met 15 augustus 2014. Volgend jaar augustus wordt de rente weer bijgesteld op basis van de 10-2 stand op die dag. Na dat jaar, dus in 2015, wordt het spannend want dan heeft NWB het recht om de lening af te lossen op 100%. Doet zij dat niet dan is de eerstvolgende aflossingsdatum pas in 2020.

Enkele jaren geleden stond de koers op een dieptepunt. Dat is goed te zien in de onderstaande grafiek waarin het koersverloop over de laatste vijf jaar is afgebeeld.

 

 

 

Rond dat dieptepunt zijn er schadevergoedingen aan ‘gedupeerde’ beleggers uitgekeerd met als argument dat vanwege de lange looptijd en de onzekere rentebetalingen dit product niet aan de klagende beleggers geadviseerd had mogen worden.

De vraag is nu wat de schadeloosgestelde belegger gedaan heeft, de stukken aangehouden (‘het heeft op dit niveau geen zin meer om ze te verkopen’) of verkocht. In het eerste geval zit de man of vrouw op rozen. De schadevergoeding zit in de tas, er is altijd uitbetaald op de lening  - gemiddeld 6,14% over de afgelopen 8 jaar, de komende coupon nog niet eens meegerekend - en de koers staat inmiddels op 105%. Hoeveel geluk heeft een mens nodig?

Timing

Op de nieuwsbalk verscheen vandaag het bericht dat de Zwitserse beleggingsgoeroe Marc Faber in het najaar een beursdaling verwacht die te vergelijken is met de krach in 1987. Als ik dit soort berichten lees, ben ik nu al benieuwd hoeveel de heer Faber aan het eind van dit jaar aan dit bloedbad zal hebben verdiend, waarbij ik er gevoeglijk van uit ga dat hij een significante positie zal hebben ingenomen om van de juiste uitkomst van zijn voorspelling te profiteren.

 

Het is met dit soort voorspellingen altijd hetzelfde. Komt het uit dan wordt Faber bijgezet in de eregalerij van roemruchte beursvoorspellers. Komt het niet uit, dan zal de uitspraak van vandaag allang uit het geheugen verdrongen zijn door ander nieuws dat tegen die tijd op de voorgrond treedt. Een mens vergeet immers snel, vooral hetgeen hem niet uitkomt.

 

Hierop voortbordurend kan ik nogmaals de hand in eigen boezem steken. Twee maanden geleden vertelde ik dat we bezig zijn om een aandelenfonds op basis van de selectie van Willem Okkerse op te richten, het OK Wereld Fonds. Indirecte aanleiding voor het fonds was de start, negen maanden eerder, van twee portefeuilles die we voor een cliënt op individuele basis hadden ingericht, een op de AEX en een op de S&P100.

 

De timing, in oktober 2012, vonden we alleen geen goed moment. De AEX stond op 330 en  de index slaagde er na diverse pogingen maar niet in om uit te breken. De S&P stond tegen een ‘all time high’ aan, alle reden om maar op een correctie te wachten. Tegen ons advies in wilde de klant echter starten en hoe heeft hij het gelijk aan zijn zijde gekregen. De AEX portefeuille laat een plus zien van meer dan 20%, de S&P100 selectie staat ruim 12% hoger (in euro’s).

Moraal van dit verhaal: (1) probeer niet de markt te timen, zeker niet als je voor de lange termijn belegt; (2) er is altijd wel iets om je druk over te maken; (3) een professional heeft geen betere timing dan de gemiddelde belegger.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke beleggingsonderneming op het gebied van vermogensbeheer en beleggingsadvies. Onze specialiteit is de advisering en handel in obligaties. Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.