Nieuws/Financieel
1070613
Financieel

Denk positief

De laatste maand komen er steeds meer positieve geluiden over het economisch herstel met als gevolg dat de rente iets stijgt naar 2,13% voor 10-jarig staatspapier nu.

Op zich is dat een goed teken maar je moet je wel afvragen of dit niet ”de wens is de vader van de gedachte” is. Vandaag kwamen in Duitsland de ZEW-cijfers uit en deze waren veel beter dan verwacht.

ZEW staat voor Zentrum fuer Europaische Wirthschaftsforschung en het cijfer komt als volgt tot stand, verwacht 40% van de financiële experts dat de economie aantrekt en 30% dat de economie daalt heb je een positief cijfer van +10, de onveranderd tellen niet mee.

Het cijfer vandaag kwam uit op + 40, hoe de verhoudingen liggen krijgen we niet te horen dus veel waarde mag er niet aan gegeven worden, maar de markt doet dit wel.

Dit cijfer lag in 2009 op +60 en in december 2012 op -60 dus in 2009 was de zaak fout ingeschat maar in december 2012 ook als je 3 maanden later op +20 zit.

We weten inmiddels hoe het werkt met economische experts, ze hebben meestal dezelfde mening. Kortom het sentiment draait , de markt is op zoek naar positieve geluiden en dat is gunstig.  

Er zijn echter nog legio factoren die erg negatief zijn zoals de detailhandelsverkopen in Nederland over de maand juni.  Dit cijfer was maar liefst 3.7% lager. Vakantietijd wordt er dan in koor geroepen zodat  ook weer dit negatieve cijfer wordt gebagatelliseerd.

Werkloosheid in Nederland  wordt verwacht op 8.5% en de groei van het Bruto Nationaal Product, voor het tweede kwartaal, op minus 0.1%.

Productie daalde in Nederland met 4,1% en was het zwakste in de EU, terwijl het CBS een krimp had verwacht van 0,1%, wat kan  je er ver naast zitten. 

Zet in de krant dat alles weer goed komt en de meute volgt je want economie is nu eenmaal sentiment. Morgen wordt de vis in de krant van vandaag gewikkeld en is het volgende cijfer weer bepalend voor de mate van crisis waar we wel of niet in zitten.

De rentemarkt an sich is heel volatiel maar per saldo komen we de afgelopen maand niet van de plaats met uitzondering van vandaag maar dat kan morgen wel weer heel anders zijn. Tot  het einde van dit jaar zullen we ergens tussen de 2 en de 2.25% voor de 10-jarige rente blijven hangen, waarschijnlijk nog langer als de ruime geldpolitiek van de ECB niet veranderd.

Dit alleen als de rust om de zwakke landen voortduurt  want daar is nog niets verbeterd anders duiken we weer onder de 2%. Vergeet obligaties en wordt positief over aandelen.

Frank Schaeffers (1956) heeft ruim 30 jaar internationale ervaring als trader en vermogensbeheerder in obligatiebeleggingen. Frank is werkzaam op de obligatieafdeling van Indexus.