Nieuws/Financieel
1070624
Financieel

Seinen op groen voor vastgoed

In 2014 moet de economie in het eurogebied 0,9% groeien. In 2015 versnelt het tempo tot 1,5%, aldus de ‘Survey of Professional Forecasters’. Hierin geven internationale economen hun verwachtingen. Ook VNO-NCW ziet veel zwaluwen in de lucht in de VS en nu ook in Europa. “Die internationale ontwikkelingen zijn voor Nederland bij uitstek belangrijk”, aldus Bernard Wientjes.

Economisch herstel in 2014

Bestuursvoorzitter Hommen van ING deed vorige week eveneens een duit in hetzelfde zakje door aan te geven  dat de economische ramingen van de bank een zwak economisch herstel in 2014 voorspellen. Vrijwel iedereen is het er dus over eens dat in ons land een voorzichtig economisch herstel gaat optreden. Ook de aandelenbeurs lijkt hier op vooruit te lopen. Dat kan eveneens ‘een bewijs’ van bovengenoemde trends zijn.

In het algemeen loopt de vastgoed markt echter weer achter deze ontwikkelingen aan. Dus zal de vraag naar vastgoed gaan toenemen, hoewel dit nu nog niet over een breed front is te zien. Volgens de makelaars / NVM is wel al enigszins aan de woningmarkt te merken dat het wat beter gaat. Er komt beweging in en de Rabobank ziet de prijzen in 2014 stabiliseren. Een iets oplopende rente en mensen willen ineens gaan kopen. Ten aanzien van beleggen geldt het adagium; kopen als het laag is en verkopen als het hoog staat.

Moe van negatief denken

Dus wellicht is nu het goede moment. Wij denken zelfs dat het wel eens sneller zou kunnen gaan dan we gewend zijn. Het laatste herstel van 2009/2010 was ook sneller dan vroeger het geval was. Internet en de sociale media zijn hiervan de oorzaak. De hele wereld is sneller en transparanter geworden. Nieuws en sentiment verspreiden zich razendsnel en hierdoor kan de teneur ineens omslaan. Volgens ING-topman Hommen merken bankmedewerkers dat klanten moe zijn van negatief denken.

Inmiddels is Nederlands vastgoed zo goedkoop dat buitenlandse opkoopfondsen wel al aan onze grenzen staan en soms ook al toeslaan. Volgens hen lijkt de bodem dus bereikt. Hierbij moet wel onderscheid worden gemaakt tussen de diverse deelmarkten. Te weten kantoren, winkels, bedrijfsruimten en logistiek vastgoed. Voor de kantoren- en winkelmarkt lijkt onzes inziens de bodem nog niet bereikt, al zijn er wel “koopjes” te vinden.

Lage rente plus inflatie

Ook de lage rente plus inflatie blijven onroerend goed in de kaart spelen. Door de jaren heen is vastgoed behoorlijk inflatiebestendig gebleken. En gezien het feit dat de bovengenoemde internationale economen voor 2014 ruim 1,5% inflatie verwachten, oplopend naar 1,8% in 2015 en 2% voor de langere termijn staat ook deze indicator op groen. Een spaarbankboekje levert per saldo een negatief rendement op met 3% inflatie in Nederland. Mocht u dan nog twijfels hebben over de regio; Duitsland blijft voor de belegger een van de meest stabiele landen van Europa.

Zo zijn er meer actuele ontwikkelingen; de volgende keer meer over de toestand in de (vastgoed)wereld.

Frits Panhuyzen, is algemeen directeur SynVest Beleggingsfondsen www.synvest.nl