Nieuws/Financieel
1070663
Financieel

Industriële productie eurozone omhoog in juni

De industrie in de eurozone heeft in juni 0,7 procent meer geproduceerd dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het statistiekbureau van de EU, dinsdag heeft gepubliceerd.

De stijging is zwakker dan verwacht. Door persbureau Bloomberg gepolste economen rekenden gemiddeld op een toename met 1 procent. In mei daalde de productie met een herziene 0,2 procent op maandbasis.

In Nederland daalde de productie volgens de berekening van Eurostat met 4,1 procent ten opzichte van mei. Daarmee presteerde ons land veruit het zwakst van alle EU-landen waarvan exacte gegevens bekend zijn. De krimp is aanzienlijk sterker dan de achteruitgang met 0,1 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag meldde. In de industriecijfers van het CBS wordt geen rekening gehouden met de delfstoffenwinning.

Vergeleken met juni 2012 lag de industriële productie in de eurolanden 0,4 procent hoger, waar op een toename met 0,3 procent werd gerekend. In mei was nog sprake van een daling met 1,3 procent op jaarbasis.