Nieuws/Financieel
1070717
Financieel

Mexico werkt aan liberalisering oliemarkt

De Mexicaanse regering wil de grondwet aanpassen om buitenlandse bedrijven meer mogelijkheden te geven op de eigen olie- en gasmarkt. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft de voorstellen daarvoor maandag ingediend.

Peña Nieto gaf eerder al aan dat hij de oliemarkt wil openbreken. Hij wil het monopolie van staatsoliebedrijf Pemex breken, om de olieproductie in Mexico te stimuleren. Die neemt al jaren af, waardoor ook de inkomsten voor de Mexicaanse overheid dalen. De voorgestelde grondwetswijziging moet investeringen in de olieproductie aanjagen door buitenlandse bedrijven de mogelijkheid te geven mee te delen in de winst die wordt gemaakt met Mexicaanse olie.

Shell

Olieconcerns als ExxonMobil en Shell hebben al aangegeven interesse te hebben in de Mexicaanse markt. De voorgangers van die bedrijven verloren hun bezittingen in Mexico in de jaren 30 van de vorige eeuw door de nationalisering van de oliebranche.

Koeweit

Mexico heeft oliereserves die volgens de Britse krant Financial Times vergelijkbaar zijn met die van Koeweit. De productie is de afgelopen 10 jaar echter met ongeveer een kwart gedaald tot minder dan 2,6 miljoen vaten per dag. Peña Nieto gaf maandag aan dat zijn voorstellen de dagelijkse productie kunnen laten toenemen tot 3 miljoen vaten in 2018 en 3,5 miljoen vaten in 2025. Daarnaast zal de productie van gas flink stijgen door de hervormingen, voorspelde hij.

In de voorstellen kunnen buitenlandse oliebedrijven recht krijgen op een deel van de winst die op de grondstoffen wordt gehaald. Ze krijgen echter geen rechten op de productie ervan. Dit betekent dat de olieconcerns de olie niet bij hun reserves mogen optellen.

Peña Nieto benadrukte dat Pemex niet wordt geprivatiseerd.