Nieuws/Financieel
1070741
Financieel

Forse winstdaling bij Eon

Het energieconcern Eon heeft de winst in de eerste helft van dit jaar fors zien dalen. Vanwege sterk gedaalde elektriciteitsprijzen was het grootste Duitse nutsbedrijf genoodzaakt enkele centrales tijdelijk buiten werking te stellen.

Eon maakte dinsdag bekend dat de onderliggende nettowinst met 42 procent is gedaald van 3,3 miljard euro in de eerste helft van 2012 tot 1,9 miljard euro. De omzet daalde met 1,2 procent tot 64,6 miljard euro.

,,We kampen in Europa met een lage bezettingsgraad en met lage verkoopprijzen als gevolg van de crisis maar ook vanwege politiek beleid'', aldus het bedrijf. Eon handhaaft desondanks wel de verwachting dat de onderliggende winst dit jaar 2,2 tot 2,6 miljard euro zal bedragen.

Druk

Bestuursvoorzitter Johannes Teyssen verwacht dat de druk op de traditionele stroomopwekking voorlopig aanhoudt. ,,Veel hangt af van toekomstig beleid waar we vooralsnog weinig inzicht in hebben. Een sombere aanname is dat er nog geen herstel zal optreden in 2013 en 2014.'' Eon is daarom onder meer druk doende met het verlagen van de kosten. Eon heeft inmiddels de doelstelling om voor 15 miljard euro aan bezittingen te verkopen bereikt en mikt nu op 20 miljard euro aan desinvesteringen.

Volgens Teyssen moet er ook in toenemende mate rekening worden gehouden met de sluiting of het tijdelijk stilleggen van enkele centrales. Recent werd besloten de pas 2 jaar oude gasgestookte centrale in het Slowaakse Malženice te sluiten. ,,Tenzij de marktomstandigheden in onze Europese kernmarkten daadwerkelijk verbeteren, is de sluiting van meerdere centrales onvermijdelijk.''

Eon is wel succesvol op het gebied van duurzame energie. Een maand geleden werd het grootste windmolenpark op zee ter wereld, het London Array, geopend. Het park werd ontwikkeld door Eon, Dong Energy en Masdar. In mei tekende het samenwerkingsverband van Eon met het Turkse Sabanci voor de aanleg van het grootste Turkse windmolenpark.