Nieuws/Financieel
1070747
Financieel

'Vlakke opening Amsterdamse beurs'

De Amsterdamse effectenbeurs opent dinsdag waarschijnlijk vlak. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers wachten op belangrijke macro-economische cijfers, die later op de dag naar buiten komen.

,,De AEX begint nagenoeg vlak. De handel wordt gekenmerkt door lage volumes en weinig overtuiging. Er wordt zo’n 20 procent minder gehandeld dan normaal. Vandaag zal vooral worden gelet op de Duitse inlfatiecijfers, de ZEW-cijfers en de industriële productie van de eurozone. In de middaghandel komen uit de VS nog de belangrijke detailhandelsverkopen“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Van Lanschot bracht de resultaten naar buiten. De bank heeft de nettowinst in de eerste 6 maanden van het jaar flink zien toenemen tot 33,7 miljoen euro, van 10,5 miljoen euro een jaar geleden. De stijging van de winst werd volgens Van Lanschot veroorzaakt door aanzienlijke kostenbesparingen en hogere provisie-inkomsten. Topman Karl Guha sprak van een ,,bemoedigend herstel van de winst''.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag winsten zien. In Tokio sloot de Nikkei 2,6 procent in de plus. Een daling van de Japanse yen en berichten over een mogelijke verlaging van de bedrijfsbelastingen in Japan boden steun aan de handel.

De beurshandel in New York verliep maandag rustig. De weinige beleggers die geen vakantie vieren zorgden voor een dunne handel, waarbij de belangrijkste graadmeters nauwelijks van hun plaats kwamen. De Dow-Jonesindex eindigde nagenoeg onveranderd op 15.419,68 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1689,47 punten. De Nasdaq steeg 0,3 procent tot 3669,95 punten.

Europa

De Europese beurzen begonnen ook rustig aan de nieuwe week. De vakantieperiode en de volle economische agenda in de rest van de week zorgden voor een beperkte handel. In Amsterdam eindigde de AEX-index opnieuw op het hoogste niveau in bijna 5 jaar.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 375,61 punten. Vrijdag werd met 375,40 punten al de hoogste slotstand sinds eind september 2008 bereikt. De Midkap klom 0,7 procent tot 555,56 punten. De graadmeters in Londen en Parijs verloren 0,1 procent. De DAX-index in Frankfurt kreeg er 0,3 procent bij.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3312 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 106,21 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 109,09 dollar.